Петото поколение Range Rover ще ни задминава надменно

В рамките на малко повече от половин век и пет поколения, Range Rover се налагабезкомпромисно като титан в Land Rover сегмента за луксозни пътувания на богаташи и злодейски преследвания когато се налага.

Представената преди няколко дни в Лондон пета генерация на утилитарното SUV-че е първият основен редизайн на Range Rover от цяло десетилетие, завършващ прехода от малко по-ръбат силует към рафинирана и заоблена хармония я стандартна и дълга база (със седем места за деца, любовници и охрана). Колкото и да го изстрелват в бъдещето с нов дизайн и върхови технологии, Range Rover си остава импозантно, самоуверено и скъпо чудовище, което милее за комфорта на своите пасажери и задминава надменно всички останали.

И макар настоящият Range да продължава да се продава като луд, Land Rover решава да излезе от пандемията с още едно неустоимо предложение за неговите собственици, а именно наистина изцяло нов автомобил. Освен тотално обновения и направо архитектурен силует с познатите от предишни модели, но проектирани наново падаща линия на покрива, подчертана талия, повдигнати прагове, характерен преден капак и решетка, Range Rover 2022 печели с преосмислените задни вертикални и хоризонтални стопове и чисто ново алуминиево шаси MLA-Flex – още една революционна стъпка от механично към механо-електронно управление.

Освен задвижване на четирите колела и стабилно управление с висока скорост, новият Range Rover хвърчи на абсолютно автономно въздушно окачване и се възползва от GPS технология, за да сканира пътя пред себе си и да подсигури най-добрата настройка на системата за предстоящи завои, неравности (неясно как точно става това) и други подобни отклонения от идеалната крива. И понеже не всеки ден ще сте на магистрали, системата наблюдава сцеплението на пътя и реакциите на водача стотина пъти в секунда, за да прецени оптималното разпределение на въртящия момент между двете оси и най-добрия режим на движение според настилката.

Очаквано, интериорът е пет-звезден хотел в Дубай с всички екстри. Най-високотехнологичният Range Rover до момента върви с интегрирана Amazon Alexa с гласово разпознаване и команди, Apple CarPlay и Android Auto, развлекателна система с 13,1-инчов сензорен екран (най-големият в модел на Land Rover досега), основен 13,7-инчов дисплей, Ultrafabric или Kvadrat вълнен меланж за тапицерията, аудио система Meridian със 1600 вата и 35 високоговорители, моторни врати, активна система за шумозаглушаване, система за пречистване на въздуха и филтриране на бактерии и алергени (включително SARS-CoV-2 гадини) и какво ли още не. 

Range Rover е прословута ламя за гориво, което поражда основателни възпроси за бъдещето на марката в ерата на електрическа мобилност. Преди да питате всичко ток кога?, марката пуска новия Range с агрегати от 510 коня с вътрешно горене и 440 коня мек или плъг-ин хибрид с 105kW батерия и пробег до 100 километра и обещава изцяло електрически модел през 2024.

Силно се съмняваме, че бързат много. Инженерите на компанията твърдят, че електрическият двигател на новия Range развива до 140 километра и повечето олигарси и богаташи зад волана нямат да имат нужда да минават на ДВГ-то за голяма част от своите пътувания. Разбира се, има и половин дузина бензинови и дизелови агрегати, защото все пак не сме забравили, че този автомобил не е символ на борбата с климатичните промени, нали така? Първите доставки започват идната пролет, цените за България все още не са обявени, но на Острова стартират от £94400. 

Повече информация за новия Range Rover има тук.