Burberry Hero: три вида кедър в приятно дълбок мъжки аромат

Adam Driver влиза ударно в последната третина от предизвикателната 2021. Освен като главен герой в най-странния мюзикъл на годината (френското чудо Анет на Leos Carax по сценарий на пичовете от арт поп групата Sparks) и предстояща изключително добре облечена жертва на поръчков разстрел във Фадър, Сан енд Хаус ъф Гучи, бившият пехотинец и настоящ талантлив скорпион намира време да се превърне в кентавър за новия мъжки аромат на Burberry.

Цялата шумотевица около последните проекти на американския актьор и магичното превъплъщение на неговия свободен дух в напомпан получовек-полукон в живописната кампания на Jonathan Glazer и Mario Sorrenti обаче не бива да отклонява вниманието от същинския герой в създаването на самия аромат. Първият аромат на Riccardo Tisci за английската марка се появява малко повече от три години, след като италианският дизайнер замества Cristopher Bailey като главен творчески директор на Burberry.

Обяснимо, първи аромат за огромна модна къща е сериозен и натоварен с финансови очаквания ангажимент, затова Tisci си дава достатъчно време да изследва темата за мъжкия дух в съчетание с кодовете на модната къща и животинското царство, да измисли как точно да илюстрира не само транформацията в съвременната традиционна идея за мъжественост и модерни герои, но и своята лична, а и по по-голямата работна в естетичната еволюция на английската марка.

Търсенето на свобода и лична трансформация далеч от изискванията и социалните предубеждения са основните насоки за духа и атмосферата, които стоят пред вероятно най-важния човек за Burberry Hero. Две години преди Тisci да се премести в Лондон, талантливия парфюмерист Aurélien Guichard (Play на Comme Des Garçons, Gucci Guilty, Sole Di Positano на Tom Ford и Le Mâle Terrible на Jean Paul Gaultier) решава да се завърне в малкото градче Туре в близост до Грас (център на парфюмерийната индустрия още от XVIII век), за да продължи традицията на седемте поколения парфюмеристи преди себе си и да се посвети на занаятчийското отглеждане на Роза Сентифолия по естествен начин без пестициди.

Синът на баща парфюмерист и майка-скулптор учи в академията за аромати Givaudan и работи последователно за компаниите Firmenich и Takasago, преди да се запознае с Tisci и да започне да размишлява как да съчетае любимите си женствени дървесни нотки и мъжествени розови такива и мускуси не просто в първия аромат на италианеца за Burberry, а и в своя първи за английската марка. Целият процес по създаване на аромата отнема близо две години и тестове на стотици комбинации, преди Tisci да избере своя фаворит от финалистите (съвпаднал с този на Guichard).

Освен да експериментира сериозно със съставките в свежата дървесна формула, носът зад Burberry Hero взима предвид и идентичността на модната марка, подвластна на италиански дизайнер, създаващ за британска компания, но подвластен на своите средиземноморски корени. Цялата тази дуалност е пресъздадена в много текстуриран и много по-софистициран и дълбок аромат от досегашните в портфолиото на Burberry: дървесно ухание с връх от италиански бергамот, подсилен в базата от хвойна (типична британска съставка) и черен пипер от Мадагаскар и завършен със сърце от три вида масло от кедрово дърво с различни олфактивни качества и произхождащи от три планински региона: Апалчите във Вирджиния, Атлас в Африка и Хималаите в Азия.

Флаконът е модерен прочит на класическите бутилки на Burberry с трапецовидната форма ала абстрактна интерпретация на копито на кон, гравирано с логото на марката.

Burberry Hero струва 139/188 лева за 50/100 мл в Douglas и по-добрите магазини за селективна парфюмерия.