ГАЛЕРИЯ: Уличната фотография на Ruth Orkin от 40-те и 50-те

Justin и Jinx на мотопед във Флоренция, Италия, 1951 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst

Ruth Orkin е легенда на уличната фотография. Нейните атмосферни снимки на ежедневния живот в градове като Флоренция, Ню Йорк и Лондон запечатват отминала, но важна епоха, която бележи развитието и представата за тях и до днес. Но освен да снима пълнокръвни градски сцени от случващото се около себе си, Orkin разполага и с набито око за улавяне на интимните и лични моменти на всяка улица. На всичко отгоре създава и някои от знаковите портрети на знаменитости като Albert Einstein, Woody Allen и Lauren Bacall.

Макар да не е измежду живите вече повече от 36 години, нейната дъщеря Mary Engel отбелязва стотния рожден ден на Orkin през 2021 със серия големи ретроспективни изложби и първата значима монография на американката от 40 години насам. Очаквано, A Photo Spirit гъмжи от ежедневни сцени, градски пейзажи и портрети, които разказват историята на своето време – а именно тази на бумтящата следвоенна Америка, отърсващата се от разруха Европа, жаждата за живот във всяка страна и общество, което започва малко по малко да се отваря към новите роли на жените извън тези на домакиня и майка.

Ruth Orkin от Alfred Eisenstaedt, Лондон, Великобритания, 1951 © The Estate of Alfred Eisenstaedt

За разлика от много свои колеги обаче, Orkin (1921–1985) вкарва приятно чувства за хумор в сериозния поглед към околните и въпреки това не успява да се сдобие с популярността на колегите си мъже – икони на уличната фотография. Дамата е един от малкото жени-професионални фотографи през 40-те и 50-те години. Макар да публикува в многобройни и престижни списания и вестници като The New York Times, Life и Look и да участва в легендарната изложба на MOMA The Family of Man, Orkin си остава непозната за международна публика.

Ruth Orkin започва да снима още на десет, а седем години по-късно вече е прекосила разстоянието между Лос Анджелис до Ню Йорк с велосипед и фотоапарат, за да се класира за световния панаир в града. Голямата ябълка се превръща в постоянен дом през 1943, за да започне работата като фотограф на свободна практика две години по-късно през 1945. Списание Life я командирова за репортаж от младата страна Израел през 1951.

Американско момиче във Флоренция, Италия, 1951 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst

Горният кадър е вероятно една от най-известните фотографии на Orkin. Красивата Malena на снимката е нейната позната покрай пътуването в Италия Ninalee Craig (Jinx Allen), заобиколена от мъже във Флоренция през 1951. Jinx се превръща в близка приятелка и муза на Orkin, а също и в основен участник в няколко иронични серии, посветени на това какво е да пътуваш сама като жена през 50-те години на ХХ век. Съвсем като живота и кариерата на Orkin, която преживява, отразява и подкопава очакванията на обществото към самата себе си.

Marion Anderson и Leonard Bernstein на стадион Lewisohn в Ню Йорк, 1947 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst
Geraldine Dent, корица на McCall’s, Ню Йорк, 1949 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst
Famous Malted Milk, Ню Йорк, 1950 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst
Военнослужещи от апомагателния корпус в Арканзас, 1943 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst
Еврейски бежанци на летище Lydda, Тел Авив, 1951 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst
Ляво: Albert Einstein на официален обяд в Принстън, Ню Джърси, 1955/ Дясно: Майка и дъщеря върху куфар, Penn Station, Ню Йорк, 1947 © Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst

Фоографската монография A Photo Spirtit (твърди корици, 240 страници, Hatje Cantz) на Ruth Orkin струва 76 лева онлайн тук.