Stretch е лоша новина за складови хамали и добра за шефовете им

Докато симпатягите Atlas и Spot танцуват в перфектен синхрон, новият робот на Boston Dynamics се заема да свърши черната работа, да спечели малко пари за американската компанията и да спести огромни средства на бъдещите си собственици.

Изкл’чително подвижните хуманоиди и жълти кучета предлагат безброй възможности за употреба, но Stretch е създаден само за едно – да отнеме работата на обикновените склададжии и хамали и да се превърне в добра инвестиция за техните шефове. Подвижният робот на Boston Dynamics е продължението на ръкаta Pick, което трябва да преобрази промишлената логистика в затворени поространства с едно-едничко просто действие – като мести кашони в складове и толкова.

Мобилният робот е проектиран да се справя не само със скоростно местене и редене на кашони, но и с разтоварване на камиони и реализиране на по-тежки (в буквален смисъл) задачи, които не са по силите на човешките им колеги. Ключовата дума е мобилен, което го прави независим и много по-атрактивен отговор за фиксираната технологична инфраструктура в складове и халета. Подвижната му основа мърда във всички посоки, навигира между препятствия и на тясни пространства и се адаптира към постоянно променящата се среда на работното си място.

Освен с лека, но пъргава ръка със сензорни вендузи за захващане, Stretch е снабден и с наблюдателна колона и компютърна система за виждане, които му позволяват да разпознава и усеща параметрите на различни кашони бързо, без да се нуждае от дълго и изморително обучение.

За разлика от привидно веселия и забавен характер на своите братя, Stretch е директен комерсиален отговор на нарастващото търсене на решения за автоматизация в складовата и логистичната индустрия и е първото специализирано решение на Boston Dynamics за този изключително доходоносен бранш, подпален като за последно покрай нарастването на електронната търговия през последната пандемична година.

Прозаичната истина е, че разработването на роботи струва милиони, а Boston Dynamics сменя трети собственик за последните осем години – най-новият мажоритарен акционер Hyundai със сигурност натиска и за реални печалби и комерсиални роботи, а не само за веселяци, които правят салто и акробатика и тренират за първенство по спортни танци. Зa момента, Boston Dynamics си търсят сериозни клиенти (като Amazon) да тестват Stretch в реална среда, преди да го пуснат за продажба през 2022.

Повече подробности за Stretch има тук.