Новата сграда на имението Драгомир е бетон, стъкло и вино

Нощ се спуска над винарското имение Драгомир © Минко Минев

Когато не цъкаме с език по вкопани къщи в Серифос, отбелязваме добрите (частично вкопани) примери у нас, особено ако се отличават с масивни правоъгълни обеми от видим бетон. Новата сграда на винарско имение Драгомир (ударението е на първата сричка – бел.ред.) се вписва в горното скромно изискване, че и отгоре.

Думата нова е относително понятие, тъй като въпросната сграда е завършена още миналата година. Първосигналната асоциация с къщата за гости в една друга винарна не е никак случайна. Зад архитектурата на новата изба стоят Тодор Обрешков, Пламен Тодоров и Теодора Алексиева от софийското Zoom Studio, които познаваме покрай имота на Кастра Рубра, без да забравяме и за предишната самостоятелна работа на Обрешков по избите Беса Валей и Катаржина Естейт.

© Минко Минев

Последният винен проект на Zoom се намира в пловдивското село Брестник на пътя към средновековния Кукленски манастир. В миналото, мястото е предимно селскостопанска производствена зона, заобиколена от лозя, каквато си остава и до днес, ако не броим постоянно увеличаващите се жилищни къщи наоколо.

Когато купуват терена на съществуващата от 30-те години на ХХ век винарска изба Брестник, инвеститорите-енолози Наталия Гаджева и Константин Стоев първоначално искат да реконструират буквално и морално остарелите масивни сгради и съоръжения, но старателните огледи и внимателното проучване на съществуващата документация ги подтиква да се откажат от подобно скъпо и безсмислено начинание.

© Минко Минев

Основната причина за това е, че Драгомир се нуждае от много по-малка и модерна изба за бутикови вина от всички ценови категории, която да става и за винен (а защо не и архитектурен – бел.ред.) туризъм, дегустации, турове и всякакви такива инициативи, които да раздвижат района и да привличат повече посетители.

Масивната врата към магазина на винарната (снимката вляво) е облицована с дърво от вътрешната част и плочи от базалтов камък от външната страна, за да се скрива директно в останалата фасада, когато е затворена. Ляво: © Виктория Станчева/ Дясно: © Минко Минев

Zoom предлага изцяло нова сграда с прилежаща паркова среда в най-високата точка на терена, която да се вписва естествено в красивия хълмист пейзаж с планини на юг и гледка към Пловдив на север. Използването на денивелацията и частичното вкопаване на подземните и полуподземни нива в релефа осигурява типичния за винарските изби микроклимат – поставени дълбоко в терена, големите избени помещения не смущават парковата среда и близките жилищни постройки.

Ляво: © Виктория Станчева/ Дясно: © Минко Минев

Самата сграда е впечатляващ правоъгълник с обеми от видим бетон и дълги фасади, облицовани с базалтови плочи от тъмен камък за допълнителен видим контраст. Широката козирка по северната фасада е монтирана върху колони от стоманени профили с двустранно прикрепени дървени талпи. Разделението на вътрешните помещения пък е със стъклени преградни стени, които разкриват отблизо самия производствен процес.

© Минко Минев
© Минко Минев

Надвесената над входната галерия дегустационна зала (масивното бяла тяло на снимките) предлага панорамна гледка към ииндустриалната галерия с бъчви за отлежаване на вино и залата за ферментация. Стените в технологичните помещения са от видим бетон, подчертаващ съвременния индустриален облик на сградата и контрастиращ с дървените ламперии в дегустационната и офисите. Необходимостта от често миене на подовете изисква по-голямата част от тях да са от шлайфан бетон.

© Минко Минев

Съвсем заслужено, новата сграда на винарна Драгомир е в последните номинации на Европейската награда за съвременна архитектура Mies van der Rohe. И то не сама, а в добра компания – изключителният линеен блок Бояна 49 на I/O архитекти, ресторантът в Белоградчик на студио Десет, административната сграда на Desizio Monni в Плевен на A&A архитекти и други добри примери. Докато публичните престъпления срещу добрия вкус и естетика с държавни пари продължават да отчайват, частният сектор се развива все по-адекватно спрямо колеги по света.

© Минко Минев

Останалите проекти на Zoom Studio са онлайн тук. Винарското имение Драгомир е онлайн тук и офлайн в пловдивското село Брестник на ул. Независимост 81. Има и кратко видео, с което може да се разходите до новата сграда и да разберете как се правят вината на Драгомир.