Наръчник за единаци против самота и скука, част 17

© Филипина

Питателната попкултура е спасителният пояс, който ни води за носа последните дванайсет месеца и не позволява да потънем необратимо в монотонността на ежедневието. И докато имагинерните музикални фестивали, пътувания, големи срещи с приятели и други такива забавления стоят в готовност с неясен хоризонт на случване, наръчникът за единаци против самота и скука продължава да гъмжи от многобройни добри идеи за времето у дома и две за навън.

90-тарски трилъри за серийни убийци с Оскарови актьори? Камерни драми за опънати любовни връзки? Литературни скандали в американското висше общество? Имаме от всичко изброено, добавяме и шпионски трилъри за Студената война, интелектуална поредица за смисъла на съвременния свят от Adam Curtis, остроумие и забава от Fran Lebowitz, автомобилни измамници, псувни от Nicolas Cage, пътешествия с мъже с килтове, гурме от Uffizi, наръчник за гражданска разследваща журналистика и разузнаване, подкасти за аристократични замъци, супер музика и малко еротика:

ФИЛМИТЕ

МАЛКИТЕ НЕЩА

Историята: Заместник-шерифът на окръг Керн Joe Deke Deacon (Denzel Washington) е изпратен в Лос Анджелис от началото на 90-те да събира доказателства, но вместо това се забърква в издирване на сериен убиец, тероризиращ града. Основният заподозрян е странен самотник (Jared Leto). На помощ се притичва сержантът от отдел убийства Jim Baxter (Rami Malek), който не подозира за притесните мрачни тайни от миналото на Deke, способни да застрашат не само разследването, а и самия него.
Защо да го гледате: Приличният (да се чете средняшки) трилър на режисьора и сценарист John Lee Hancock се възползва от добрата игра на трима носители на Оскар, чудесна сценография, цветове и атмосфера, но страда от клиширан сценарий с познати жанрови тропи – Истински детектив и Седем за бедни, но на голям екран.
В кината: От 26 февруари

МАЛКЪЛМ И МАРИ

Историята: Връзката на режисьор (John David Washington) с неговата приятелка (Zendaya) е поставена на изпитание в нощта след премиерата на последния му филм – още едно напомняне да не забравяш да благодариш на своята дама на публични места, освен ако не искаш да попаднеш в кръстосания огън от недоизказани сантименти, омраза, словесни престрелки, досадно надприказване и агресивна борба за надмощие.
Защо да го гледате: Макар да не е пожален от критиката заради очевидната липса на емоционална връзка с публиката и егоистичен характер, жанровият чернобял опит за Casavettes на Sam Levinson по време на карантина запълва липсата от Еуфория с приятна сценография и симпатична актьорска игра и химия между Zendaya и Washington. Апропо, Малкълм и Мари е първата холивудска продукция, написана, финансирана, заснета тайно и продадена изцяло по време на първата карантина.
Oнлайн: В Netflix

КУРИЕРЪТ

Историята: Този базиран на истински случай трилър разказва за скромния британския бизнесмен Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), вербуван за шпионин срещу Съветския съюз по време на един от най-големите международни конфликти в историята. MI-6 и агент на ЦРУ (Rachel Brosnahan) го инструктират да установи тайно и много опасно сътрудничество със съветския офицер Олег Пенковски (Merab Ninidze), за да изтръгне важна разузнавателна информация, способна да предотврати ядрена конфронтация между двете големи световни или и да потуши Карибската криза.
Защо да го гледате: Шпионски трилър за Студената война ала Дама, поп, асо, шпионин? С Benedict Cumberbatch от Игра на кодове? Спечели ни още при споменаването на първата дума.
По кината: От 19 март и онлайн няколко седмици по-късно

THE CAPOTE TAPES

Историята: 35 години след смъртта му, Trumаn Capote продължава да се откроява като любопитна и противоречива личност в канона на американската литература. Авторът на Закуска в Тифани и Хладнокръвно говори с години на Сбъднати молитви – предполагаемият епичен портрет на нюйоркското висше общество, останал незавършен, но предизвикал скандал покрай безскрупулното издаване на тайните на най-добрите приятелки на Capote. Именно противоречивата реакция на предварително публикуваните откъси от тази новела са в сърцето на The Capote Tapes – интимен и много любопитен документален филм с нечувани досега аудио записи и интервюта на приятели, познати и врагове на американския писател, който разкриват причините за неговото падение.
Защо да го гледате: Заради безпрецедентния достъп до архивните интервюта на покойния George Plimpton и други бисери от Dick Cavett, André Leon Talley, Jay McInerney, Dotson Rader и Kate Harrington, дъщеря на един от любовниците на Capote.
Oнлайн: Онлайн тук.

ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА ЗА УМНИ ХОРА

CAN’T GET YOU OUT OF MY HEAD: AN EMOTIONAL HISTORY OF THE MODERN WORLD (BBC)

Историята: Само Adam Curtis може да хипнотизира с обяснение как точно сме се озовали в странното време на последните десетилетия. Многократно награждавания режисьор и журналист знае как да обясни защо властта и ние самите се затрудняваме да продължим напред и да се преоткрием, но не по лесно смиелаем начин, а с великолепен колаж от на пръв поглед несвързани помежду си мудни кадри и наратив за силите в Западния свят, Китай и Русия, които са ни довели до сегашното дередже – от странните корени на съвременните конспиративни теории, историята на Китай, опиума и упойващите вещества до изкуствения интелект, меланхолията по загубата на империите и още много неща в генезиса на съвременния упадък на властта и страха от неизвестността и несигурното бъдеще. Всичко това разказано по емоционален начин в търсене на отговор какво точно се случва в главите на всевъзможни хора, за да постъпят по определен начин.
Защо да го гледате: Документалните поредици на Curtis, обикновено качвани нелегално от неговите фенове в YouTube веднага след премиерата, не подценяват зрителя и действат като върховна интелектуална стимулация със скок в многопластовата същност на фундаментални проблеми в ерата на индивидуалността, за които може и да не сте се замисляли, но със сигурност бележат из основи съвременния живот.

ДЪЛГАТА РАЗХОДКА ЗА ХОРА С ЧУВСТВО ЗА ХУМОР

ПРЕСТОРИ СЕ, ЧЕ Е ГРАД (Netflix)

Историята: Седемте серии на Престори се, че е град трамбоват в пре-пандемичния Ню Йорк и теми като парите, спорта, транспорта и други подобни с болезнено точния хумор и саркастични епиграми на писателката, коментартор и лектор Fran Lebowitz – интелигентна документалистика за хора, които се взимат по-насериозно, но обичат истински своя град и не забравят да се къпят в самоирония.
Защо да го гледате: Продължението на документалният филм Public Speaking от 2010 е по-добро, по-богато, по-интересно, по-забавно и още по-напоително скитане по улиците на Ню Йорк в компанията на невероятно остроумната и духовита Fran Lebowitz и нейния верен партньор в пакостите Martin Scorsese.

ЕКСПЛИЦИТНАТА ПОРЕДИЦА ЗА I’M NICOLAS CAGE, LET’S GET FUCKED

ИСТОРИЯ НА ПСУВНИТЕ (Netflix)

Историята: Nicolas Cage води комедиен, но и много образователен сериал за произхода, историята, употребата и културното влияние на псувните в английския език. Но не по просташки, а направо по научен начин с помощта на именити гости и специалисти по темата.
Защо да го гледате: Заради любопитния трейлър и възможността да научим нещо повече за любимото освобождаване на напрежение. И не забравяйте: I’m Nicolas Cage, let’s get fucked.

ОЩЕ ЛЮБОПИТНА ДОКУМЕНТАЛИСТИКА? Двете части на Tайгър (HBO GO) за възхода, стремглавото падение и епичното завръщане на най-известния голф играч в света (трудно детство, болни амбиции, пороци, пари, сещате се); Дамата зад Дейл (HBO GO) – любопитна поредица за дръзка автомобилна измама с прототип на автомобил с три гуми и нисък разход на гориво през 70-те, в центъра на която е мистериозен предприемач; социален експеримент за света на инфлуенсърите и рекламната индустрия във Фалшива слава (HBO GO), който да отговори веднъж завинаги какво са славата и влиянието в дигиталната епоха; още едно разравяне в таблоидните сензации, семейни войни и събедни битки между Woody Allen и Mia Farrow с Алън срещу Фароу (HBO GO).

СЕРИАЛИТЕ

СИНГАПУРСКА ХВАТКА (ITV, по Epic Drama от 7 март)

Историята: Безскрупулен търговец на гума оглавява най-старата и могъща фирма в британски Сингапур и иска да подсигури нейното бъдеще с нов партньор, идеална партия за разглезената му дъщеря. Въпросният младеж обаче има друг обект на обожание, а японската армия настъпва и не ги пита много-много. Накратко, колониална история за любов и драми в английско семейство, което живее в Сингапур по време на японската инвазия.
Защо да го гледате: За убиване на времето с пищна историческа продукция, въпреки негативните ревюта в английската преса.

НИЕ, ДЕЦАТА ОТ ГАРА ЗООПАРК (Constantin/Amazon Studios)

Историята: Philipp Kadelbach (SS-GB, Generation War) разгръща историята за порастването и героите от култовия роман и филм Кристиане Ф. в немски сериал за шестима тийнейджъри, търсещи своето място сред безкрайните възможности, клубове, наркотици и капани на Берлин.
Защо да го гледате: За да разберете дали създателите са запазили част от автентичния шоков и абразивен характер на провокативната оригинална драма от 1981 или са се спрели на по-комерсиален формат от типа клюкарката-среща-трйнспотинг.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ТВ СЕРИАЛИ? 15 нови предложения в ТВ гида за зима 2021, достатъчни поне по следващия наръчник в средата на май.

ПЪТЕШЕСТВЕНИЧЕСКИЯТ БРОМАНС НА МЪЖЕ С ПОЛИ

МЪЖЕ В КИЛТОВЕ (Starz)

Историята: Актьорите Sam Heughan и Graham McTavish (Друговремец) изследват културата, историята, традициите, обичаите и храната на родната Шотландия не просто за феновете на приключенския сериал в скобите по-горе, а за всеки, който се интересува от страната и планира да я посети при първа възможност.
Защо да го гледате: Защото е много забавен и духовит заместител на фантастичната поредица The Trip със Steve Coogan и Rob Brydon.

ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПОРЕДИЦА ЗА РИСУВАНЕ И ДРУГИ РАБОТИ

ДА РИСУВАШ С ДЖОН (HBO GО)

Историята: Художникът, актьор и музикант John Lurie (съосновател на джаз ансамбъла The Lounge Lizards) се надява последното му предаване да е образователно, но сам осъзнава, че въобще не знае какво прави, затова се заема да ни научи на нещата, което е видял.
Защо да го гледате: От части медитативна школа, отчасти разговор край огъня в къща на малък карибски остров, Рисуване с Джон е не просто обучение по акварел, а екзистенциален поглед към живота на един фантастичен човек с индивидуален поглед към света.

ФЕЙСБУК ПРЕДАВАНЕТО ЗА ИЗКУСТВО И ГУРМЕ

UFFIZI DA MANGIARE

Историята: Кураторите на Uffizi скучаят толкова много в началото на първата карантина преди година, че създават Facebook страница на институцията (каквато дотогава липсва) и малко по-късно стартират неделно предаване с флорентински готвачи и техните нови рецепти, вдъхновени от изкуството в богатата колекция на италианската галерия.
Защо да го гледате: Какво друго да правите у дома, освен да мислите за изкуство и храна и да се вдъхновявате от флорентинските идеи на Uffizi? Плановете на създателите са да се прехвърлят от Тоскана във Франция, Испания и Великобритания следващите сезони – очевидно ставаме свидетели на раждането на нова арт-гурме империя.
Oнлайн: В YоuTube и Facebook страницата на галерия Uffizi

ПОДКАСТЪТ ЗА ПАЛАТИ НА АНГЛИЙСКАТА АРИСТОКРАЦИЯ

ХЕРЦОГИНЯ

Макар първоначално да звучи като виновно удоволствие, Херцогиня не е подкаст за оплакващи се благородници, а интересна комбинация от задкулисен поглед към историята на известни английски замъци, дворци и имения, щипка феминизъм и сладки клюки ала Имението Даунтън и Бриджъртън. Херцогинята на Рътланд (дама на име Emma, която расте далеч от аристокрацията, но се омъжва за 11-ия херцог на Рътланд) ни развежда из просторните, но трудни за поддръжка домове на свои колежки по титла, построени от знаменити архитекти, декорирани с невероятни съкровища и заобиколени от невероятни пейзажи. Участието на кралица Elizabeth II не е потвърдено, но дано.

МУЗИКАЛНИТЕ АЛБУМИ

TYRON на Slowthai (Method Records)

Вторият албум на рапъра от Нортхамптън завършва напрегнатия му цикъл от възход (с отличния дебют Nothing Great About Britain от 2019), падение (покрай скандала със сексистките коментари на наградите на NME в началото на 2020) и нов възход (на гърба на отлични сингли от последните месеци) с превъзходен албум в две части с по седем парчета – половин порция абразивни и тежки басови атаки за танци и самохвалство и още половин с мелодични и лични интроспекции в компанията на гости като Mount Kimbie и James Blake. 4/5

Слушай в SPOTIFY / Купи от APPLE MUSIC / Поръчай от BANDCAMP

FOR THE FIRST TIME на Black Country, New Road (Ninja Tune)

Подобно на Black Midi, Fat White Family и Squid, Black Country, New Road е вълнуваща лондонска банда (седморка в конкретния случай), която насища своя криволичещ и интензивен пост-пънк с тотална вакхалания от клезмер, рок и фрий джаз без страх от каквито и да било жанрови ограничения. Макар да съдържа само шест парчета, дебютният албум на този пънк оркестър (по Guardian) от самоуки и дипломирани музиканти помита с остроумен (доколкото тази дума е окей не само за текстове, но и за музика) и енергичен коктейл от силните страни на ужасно млада, но талантлива и обещаваща група. 4/5

Слушай в SPOTIFY / Купи от APPLE MUSIC / Поръчай от BANDCAMP

ОЩЕ ДОБРИ АЛБУМИ? Ново барок поп EP 5 Songs for the Dysphoric на Lauren Auder (True Panther, SPOTIFYAPPLE MUSIC), зряла меланхолия в New Fragility на Clap Your Hands Say Yeah (самиздат, SPOTIFYAPPLE MUSICBANDCAMP) и още жестока музика в Spotify и ревю секцията на Bоyscout, които се обновяват поне веднъж седмично. Апропо, чухте ли Ignorance на The Weather Station – най-добрият албум от началото на 2021?

ИЗЛОЖБИТЕ

Жена в черно, 1933 © Георги Попов (Джон)

СРЕЩИ В ПАРИЖ

Посещението на Париж през 1939 е важен момент в живота на Васка Емануилова. Заедно с Ненко Балкански, Иван Фунев, Илия Бешков, Ангел Вълчанов, Кирил Кръстев, Асен Разцветников, Васил Гачев и други, тя посещава музеи, катедрали и архитектурни паметници в Париж и околностите, разглежда замъците по поречието на Лоара и общува с отдавна живеещите във Франция Георги Бакърджиев, Георги Попов (Джон) и Жорж Папазов. Нейните впечатления от града на светлините са описани в неиздаден до момента ръкопис, който провокира и настоящата групова изложба. Освен творби на автори, пребивавали в Париж през 30-те или свързани с парижкия дух като Ненко Балкански, Георги Попов (Джон), Донка Константинова и Илия Бешков, експозицията включва и непоказвани досега произведения на Емануилова, сред които и бележниците, в които скицира впечатления от тамошните музеи. Срещи в Париж се фокусира върху важната тема за родното изкуство от втората половина на ХХ век – желаната европейска модерност, търсеща опора в наследството на античността и колебаеща се между авангарда и традиционализма. В галерия Васка Емануилова на бул. Янко Сакъзов 15 до 11 април

ОЩЕ ИЗКУСТВО? Разгледайте (засега само онлайн) експонати от постоянната колекция на парижката фондация Louis Vuitton.

КНИГАТА

WE ARE BELLINGCAT: AN INTELLIGENCE AGENCY FOR THE PEOPLE на Eliot Higgins (Bloomsbury)

Историята: Разузнавателна агенция от хората за хората звучи идеалистично, но Bellingcat е точно това – хибрид между журналистическа организация и разследващ орган, който старателно събира и анализира публично налична информация и данни, за да разкрива известни престъпления и машинации на властта и други лоши хора в Русия, Амарика, Европа и света. От свалянето на малайзийския Боинг над Украйна до проследяване произхода на оръжията в сирийската гражданска война и идентифициране на отровителите от Солсбъри, We Are Bellingcat се гмурка дълбоко в някои от най-успешните и известни разследвания на организацията и представя нейните инструменти за анализ, промени лицето на съвремената журналистика.
Защо да я прочетете: Заради наистина важния урок как въпреки лъжите, пропагандата, дезинформацията и конспиративните теории, истината е навсякъде около нас. Трябва само да знаем как и къде да я търсим.
Колко струва: 40 лева в Book Depository.

ОЩЕ УВЛЕКАТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА? В редовните сбирки на BOYSCOUT BOOK CLUB, които се случват веднъж на трийсетина дни, за да обсъдят най-добрите нови книги от изминалия месец.

КОЛЕКЦИОНЕРСКИЯТ АЛБУМ С ЛЕКА ЕРОТИКА

Ескапистът, 2020 © David Drebin/ teNeues

COLLECTORS EDITION на David Drebin (teNeues)

Историята: Роденият в Канада и базиран в Ню Йорк фотограф David Drebin редува комерсиална работа и снимането на филмови звезди, спортисти и други знаменитости с кинематографични истории за фатални жени в драматични, ярко осветени и често въображаеми градски пейзажи с равни дози битов сюрреализъм и непрестанен стремеж към ескапизъм. След многобройни изложби и шест книги с teNeues през последните десет години, немското издателство събира 50-те най-известни фотографии на Drebin в ХХL монография.

Момиче с оранжева рокля, 2009 © David Drebin/ teNeues
Червена рокля в Париж, 2013 © David Drebin/ teNeues
Пръскащо сърце, 2018 © David Drebin/ teNeues
Жена с цветни мъниста, 2020 © David Drebin/ teNeues

Защо да го поръчате: По-скоро не защо, а само ако сте сериозни фенове на Drebin, способни да прежалят няколко стотачки за подписан от самия автор луксозен албум с твърди корици в ограничен тираж от 500 копия.

Къде да го намерите: ОНЛАЙН за 500 лева от teNeues

РОКЕНДРОЛ МОНОГРАФИЯТА ЗА ВЕЛИКА БАНДА

Freddie Mercury на сцената на стадион Wembley, 1986 © Neal Preston

QUEEN: THE NEAL PRESTON PHOTOGRAPHS на Neal Preston (Reel Art Press)

Историята: Така наречената официална книга за Queen съдържа стотици снимки от Neal Preston за периода от 1977 до 1986 и техните задкулисни истории в спомените не само на известния рокендрол фотограф, но и на членовете на бандата Brian May и Roger Taylor. Вътре са кадри от легендарното южноамериканско турне от 1981, Live Aid през 1985 и последната обиколка на групата с Freddie Mercury през 1986.

© Neal Preston
© Neal Preston
© Neal Preston
© Neal Preston

Защо да я поръчате: Заради видимата енергия в кадрите на Preston, който събира най-доброто от работата си с Queen за пръв път на едно място.

Къде да я намерите: ОНЛАЙН за 113 лева от Reel Art Press

Още самотни забавления – в предишните части на наръчника ето ТУК.

Музикалните албуми в този материал са независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през линка към Apple Music обаче, Boyscout получава малка партньорска комисионна.