Летящи таксита, много роботи и други готини джаджи от CES 2021

Sony A90J OLED

Най-голямото световно изложение за потребителска електроника минава изцяло онлайн по обясними причини, но това не го лишава от присъствието на всевъзможни интересни продукти, прототипи, концепции и други сериозни идеи за бъдещето на света у нас.

Освен с летящи таксита, роботизирани икономи, умни защитни маски и пряко повлияни от пандемията технологични решения, приключилото съвсем наскоро (виртуално) Consumer Electronics Show 2021 е пълно с любопитни продукти, за които да следим през идните месеци и години:

Компанията за геймърски хардуер Razer отвръща на пандемията с Project Hazel – не просто футуристично изглеждаща и прозрачна маска за лице, а прототип за водоустойчив, умен и високотехнологичен респиратор N95 с активна вентилация и сменяеми филтри, прозрачен панел за четене по устни и кутия, която я презарежда и дезинфекцира с UV лъчи, докато е в покой. Вграденият микрофон и усилвател помагат да не се налага да викате, докато говорите, а вътрешните LED светлини се активират автоматично през нощта и на тъмно , за да е още по-футуристично.

Извънземното летящо такси на Cadillac отнася своя пасажер до избрания покрив или посока с максимална скорост от 90 км/ч и се движи абсолютно автономно. Засега eVTOL е само концепция, която върви в paket с още едно футуристично наземно вагонче за четирима в същия дух – ясен знак накъде се е засилил автомобилния гигант General Motors.

Нямаме търпение да се уверим със собствените си очи как така нареченият MBUX 56-инчов (OLED) хиперекран ще превърне предстоящия електрически седан EQS на Mercedes-Benz в първия сериен автомобил с огромно и изцяло дигитално табло от едната до другата врата. Немският гигант твърди, че това не е просто привлекателен дисплей, а лицето на умен софтуер, който се адаптира според употребата благодарение на изкуствен интелект, получава гласови команди и предлага оптимални решения за инфотейнмънт системата, комфорта и управлението на автомобила. Оставя да се справили отлично със задачата за бързо и интуитивно меню, което не разсейва водача и си стискаме ръцете.

Razer не се занимава само с горните любопитни прототипи чак толкова сериозно, че да забрави най-голяма си сила – геймърски лаптоп, който не крещи за внимание, а просто се обновява тихичко от година на година, за да подкарва най-изискващите заглавия. Новият Blade 15 поддържа разделителка способност на 1440p и подсигурява висока честото на опресняване на образа със своята Nvidia RTX 3000. Дизайнът си е почти същият, с изключение на новия изход HDMI 2.1 за връзване с по-голям монитор или телевизор. Цената на базовата конфигурация стартира от $1700, а тази на по-напомпаната – от $2500. Става и за домашен офис.

Новото OLED предложение в Master серията на Sony e по-ярко от всичките си предшественици и има амбициите да се наложи като един от най-добрите модели в категорията с 4К телевизори. По-добрият образ на А90J се дължи на когнитивен процесор, създаден така, че да наподобява начина, по който хората виждат и чуват. Каквото и да означава това, вероятно образът ще е читав, а за звука ще се грижи вградената Acoustic Surface Audio+, произвеждаща звук чрез свръхтънкия OLED панел.

Имате нужда от иконом, който пълни миялната машина и ви сипва вино след тежък и напрегнат ден? Bot Handy е последната идея на Samsung за роботизиран помощник, който разполага с въртяща се основа и механизирана ръка с щипка, с която да хваща и разнася разни неща насам-натам. Освен да събира чиниите и да сипва вино, роботът на Samsung става и за подреждане на стаи, събиране на боклук, зареждане на пералнята и всякакви други такива битови занимания, които да са по силите на здравата му ръка. Деликатните му дживения са подсигурени от изкуствен интелект фина механика, за да разбира с каква сила да подхожда към поставената задачка. Проектът обаче все още е в разработка, така че трябва да се задоволим с някой нов и скъп робот-подочистач.

Ваните са все по-виновно и предимно богаташко удоволствие, но Stillness на Koehler играе още по-напористо с претенциите за декадентско спокойствие в духа на спа и уелнес центровете. Очевидното вдъхновение от японските вани за дълбоко накисване е пресъздадено с дървените решетки за улавяне на изплисканата вода и мекото LED осветление в долната, което огрява леката мъгла от диспенсера за пара и аромат от етерични масла. Можете да я командвате с глас и да я помолите да се напълни и затопли до желаното ниво и температура, стига да не сте си глътнали езика от цената – от $6000 до $16000 за всички екстри.

360 Reality Audio концепцията на Sony дебютира за пръв път на CES преди две години, за да се разгърне до тазгодишния модел SRS-RA5000 – безжичен високоговорител, които би трябвало да ни потопи във възможно най-поглъщащия звук и да промени начина, по който слушаме музика у дома – сериозна амбиция, стига да имате звук във формата за тази система.