СЕЛЕКЦИЯ: Готините джаджи на CES 2019

Най-голямото изложение за потребителска електроника в света събира хипер иновативните технологии и жестоки продукти на хиляди компании, способни да променят живота през следващите месеци и години или поне да го направят малко по-добър и лесен.

Навигирането между хиляди премиери на влиятелното Consumer Electronics Show в Лас Вегас е практически невъзможно (4500 компании и 180 хиляди посетители за 4 дни), затова правим един бърз преглед на основните тенденции (5G стандарт за връзка на хора и неща в автономната ера, изкуствен интелект, 8К разделителна способност, добавена реалност у дома, в търговията и в забавленията и други) и селектираме няколко интересни джаджи, които нямаме търпение да тестваме скоро.

Първият електрически мотоциклет на Harley-Davidson се появява точно навреме за 115-ата годишнина на американската компания и вече може да бъде поръчан за доставка по-късно през годината. Прототипът от 2014 се е развил до ужасно красивия LiveWire с електрическо задвижване, светкавично ускорение до 100 км/ч за по-малко от три секунди и половина, електронни асистиращи системи и интерфейс за пълна свързаност с ездача чрез смартфона. Готови ли сте да кажете сбогом на съединителя и смяната на предавки срещу трийсетина хиляди долара?


Китайската компания Royole изпреварва Samsung с представяне на първия сгъваем таблет пред по-голяма публика, но на каква цена? FlexPai е доста обемист хибрид между смартфон и таблет, който разполага с най-добрите технологии, но отблъсква с вида и дебелината си като е сгънат и неяснотата кога ще се появи на пазара (достъпен за поръчки от разработчици срещу скромните 1400 евро засега). А дали не се задава нова епоха на миниатюризацията и добавен реалност? А дано!

Насочената към професионални потребители и създатели на съдържание компактна камера Vuze XR може да снима 2D/360-градусова или 3D/стереоскопска/180-градусова картина – видеото е 5.7K с 30 кадъра в секунда, има и опция за предаване на живо с 4К разделителна способност. По-сериозното редактиране на материала си изисква работа на компютър с Vuze Studio, но може да пипате и с приложението за iOS или Android.

Вгледайте се сериозно в снимката по-горе, защото става дума за революция, каквато не сме виждали от десетилетия. 65-инчовият LG Signature OLED TV R (от rollable) e първият телевизор, който се навива на руло в красивата си Dolby Atmos кутия с едно натискане на бутона. Можете да си гледате нормално (без да е необходимо да е опрян в стена), да си оставите само една лента за часовник и други полезни приложения или да се прибере напълно, за да не дразни в интериора и да си го ползвате само като музикална система.

Вчера се влюбихме в новия диджейски грамофон на Technics, но днес вече сме раздвоени заради PS-LX310BT на Sony с bluetooth свързаност и възможност да си слушате колекцията от рокендрол плочи на безжичните тонколонки вкъщи. Аудиофилите да не се притесняват много-много – има възможност за връзка с кабел или USB.

Умен часовник със соларно и термоелектрическо (демек от телесната топлина) зареждане и семпъл дисплей с GPS, сърдечна функция и фитнес показатели без излишни приложения и телефония? Да влезе втората генерация на Matrix PowerWatch, която се финансира в Indiegogo и може да се появи на китката ви в средата на тази година.

За щастие и голямо успокоение, умният будилник на Lenovo с Google асистент няма вградена камера, YouTube приложение и опция за skype/viber разговори. Вместо това, инженерите на компанията са се съсредоточили върху по-невинни, но много по-важни задачи като способността да регулира осветлението у дома или да възпроизвежда ASMR звуци в подходящия момент (никаква идея дали последното е възможно, но би било много яко).