20 добри сделки от разпродажбата на Taschen

Надпреварваме се с други хищни колекционери, за да попълним coffee table библиотеката с добра сделка от януарската разпродажба на Taschen, която е пълна с изложбени и леко повредени копия с до 75% отстъпка от оригиналната цена. Свършват за нула време, затова щракайте бързо:

40% OFFSCOUT: Benedikt Taschen има дългогодишно приятелство с Christo и Jeanne-Claude и неслучайно издава половин дузина колекционерски и обикновени книги за най-големите проекти на дуото през последните 30 години, включително и едноименната пълна XXL монография (180 лева). Обновеното издание е достъпна версия на колекционерското Sumo, което лавира успешно между това да е отчасти биография, отчасти критичен анализ, отчасти каталог – напрaвен по дизайн на самия Christo и обхващащ цялата кариера на дуото от най-ранните рисунки и семейни снимки до плановете за бъдещи и нереализирани проекти. Голяма част от стотиците снимки са на Wolfgang Volz – дългогодишният фотограф на Christo и Jeanne-Claude.

33% OFFSCOUT: Ако не ви се инвестират 200 или 2000 лева в библията Sumo, хвърлете един поглед на Work (40 ЛЕВА) и няма да съжалявате – мода, еротика и лични кадри в голямо портфолио с дебели корици, което започва от 60-те години и продължава до смъртта на HELMUT NEWTON. Кеф ти мрачни улици, кеф ти хотелски будоари, няма слабо.

50% OFFSCOUT: Малко фотографи могат да се похвалят с наследство като на Edward Weston (1886–1958) – бог на прецизното и контрастно представяне на действителността като антипод на пикторализма и автор на кадри с извънземно чувствен реализъм, позиционирани перфектно между композиционна застиналост и силен интензитет. По-простичко казано – на актова фотография и природни кадри, напомнящи за богатството на калифорнийския пейзаж. Дебелата монография на Taschen (20 ЛЕВА) събира най-добрата му работа през годините.

37% OFFSCOUT: Десетилетия преди Instagram, Andy Warhol запечатва най-важните и знаменити лица на тогавашната попкултура със своята полароидна камера от края на 50-те години до смъртта си през 1987. Дебелото албумче на Taschen (50 ЛЕВА) e кой кой е в тогавашното общество от приятели, любовници, патрони и всякакви известни и неизвестни хора – от Dolly Parton, Keith Haring, Jack Nicholson и Grace Jones до Audrey Hepburn, Yves Saint Laurent, Mick Jagger и Arnold Schwarzenegger.

42% OFFSCOUT: Една от най-скандалните книги в историята на издателството разгневява пуританите с откровения талант на Tom оf Finland (артистичният псевдоним на художника Touko Laaksonen) да рисува пълната гама от чувствени портрети и любов до откровени сексуални сцени между здрави мъжаги. Tom of Finland XXL (70 ЛЕВА) е наистина красива книга с над 1000 илюстрации, рисунки, картини и скици от цялата шейсетгодишна кариера на артиста, придружени с есета за влиянието му върху съвременната КУИЪР КУЛТУРА.

38% OFFSCOUT: 300 от най-добрите снимки на провокативната френска фотографка Bettina Rheims за последните 35 години (50 ЛЕВА) – чувствена дисекция на красотата и несъвършенствата в знаменити и неизвестни героини, поразяващи със своята необикновена еротика.

40% OFFSCOUT: Легендарното фотографско пътешествие на William Claxton (70 ЛЕВА) документира концертните зали страничните улични и биг бендовете в Америка на джаза от 60-те години на ХХ век.

60% OFFSCOUT: Експресионистичничните цветове и мека еротика на Paul Outerbridge (1896–1958) го дефинират като алхимик на желанието, който умее да създава изкуствен рай със съвършени форми и сюрреалистичен и често пъти абстрактен подтекст. Монографията на Taschen (16 ЛЕВА) представя работата на най-скъпоплатения комерсиален фотограф в Ню Йорк от първата половина на ХХ век, преди да се оттегли в Холивуд след скандал за еротичните му снимки.

60% OFFSCOUT: Нощ се спуска над магичния метрополис Берлин през бляскавите 20-те години на ХХ век – с чудесни илюстрации, текст и диск с 26 редки оригинални парчета от онова фантастично време преди възхода на нацизма (40 ЛЕВА). Настолна билия за носталгици – феновете на Babylon Berlin знаят защо.

50% OFFSCOUT: Единствената библия на пин-ъп културата, която си заслужава. The Art of Pin-Up (150 ЛЕВА) e обстойна почит към повече от стотина артисти, сред които известни имена като Gil Elvgren, George Petty и Alberto Vargas. Всяка глава започва с оригинална репродукция на конкретен автор и продължава с оригинални снимки на моделите, предварителни скици и истории за това как се случва пин-ъп магията oт 20-те до 70-те години на ХХ век.

50% OFFSCOUT: Ръчно илюстрираните книги на ANDY WARHOL (150 лева) се появяват между 1952 и 1959 като подарък за най-ценните му клиенти в годините преди да го споходи огромната слава. Личните рисунки и хитри текстове на едно от най-влиятелните имена на ХХ век го разкриват като огромен почитател на котки, храна, митове, обувки, красиви момчета и невероятни момичета, освен всичко останало. И докато оригиналите се продават за много хилядарки на търг, Таschen публикува дебело сборно томче с детайлна репродукция на седем от тях с красноречиви имена като Love Is a Pink Cake25 Cats Named Sam, À la Recherche du Shoe PerduA Is for AlphabetIn the Bottom of My Garden и Wild Raspberries. Има и XL наръчник с 56 страници упътване, за да се ориентирате в контекста на всяка илюстрация.

38% OFFSCOUT: Неотдавнашната стотна годишнина на вероятно най-влиятелната школа за изкуство и дизайн на ХХ век ни подтиква да посегнем към ултимативната монография на Bauhaus (50 лева) – 400 богато илюстрирани страници с архитектурни планове, снимки и биографии на ключови фигури като Walter Gropius, Paul Klee и Marianne Brandt.

60% OFFSCOUT: Въображаемите планове иза посещение на Северна Корея минават през допълнително визуално стимулиране с книга, приличаща на утопичен, но все пак стряскащ декор от соц филм на Wes Anderson. Inside North Korea (30 ЛЕВА) на фотографа и журналист Oliver Wainwright от Guardian е рядък поглед върху архитектурата и интериорите в столицата на най-затворената диктатура в света.

50% OFFSCOUT: Една от най-популярните и продавани книги на Taschen събира най-известните съветски сгради, които сте свикнали да виждате в любимите Instagram профили за соц и бруталистка архитектура. CCCP. Cosmic Communist Constructions Photographed (40 лева) на Frédéric Chaubin съдържа 90 сгради в 14 бивши съветски репулики, които очароват със своята екстремна красота.

50% OFFSCOUT: Ja, ja, wunderbar! Beyond the Wall: Art and artifacts from the GDR (100 ЛЕВА) e 900 страници визуална култура от ГДР – модна фотография, оборудване за следене и прослушване, предмети, артефакти, изкуство и какво ли още не от живота зад Желязната завеса, събрани от невероятната колекция на музея Wende в Лос Анджелис. Още за книгата има тук.

30% OFFSCOUT: Архивите на Stanley Kubrick (70 лева) са превърнати в основа за дебела монография, която изследва знаменитите филми на великия режисьор през визуалната му призма – стоп кадри, непознати фотографии, постери, сценография, декори, сценарий и всевъзможни бележки, които демонстрират мащабния гений на Stanley. 

40% OFFSCOUT: Далеч по-достъпната адаптация на XXL монографията на Hieronymus Bosch (60 лева) изследва символиката в картините на един от най-мистериозните художници в историята и съдържа отделна глава за Градината на земните удоволствия и разгъвка с Последната присъда.

25% OFFSCOUT: Корицата и заглавието са достатъчно красноречиви. След дългогодишно и задълбочено изследване, Robert Descharnes и Gilles Néret събират най-голямата книга (60 лева) за картините на Salvador Dalí и я прeръщат в златен стандарт за феновете на символизма и подсъзнателното в работата на един от най-забележителните творци на ХХ век.

30% OFFSCOUT: И като говорим за ултимативни авторски монографии, няма как да пропуснем и ХХL изданието за Jean-Michel Basquiat (200 лева), пълно с върховни репродукции на най-важните му творби и текстове на редактораHans Werner Holzwarth и куратора Eleanor Nairne, които да ни обяснят причините за легендарния му статут в артистичната история на Ню Йорк от 80-те години.

40% OFFSCOUT: Последната книга за деня е от рубриката едно си Boyscout знае, едно си бае. Тестовите пoлароиди на Newton (50 лева) са още един интимен поглед към неговите привлекателни и много силни жени в спонтанните моменти преди формалните снимки – по-добратата мигновенна фотография в съвременното дигитално време, което тотално е изкривило нейната стойност.

Цялата разпродажба на Taschen е тук до 31 януари.