11 интересни филми от програмата на Cinelibri

Резонната липса на нови интересни заглавия в киносалоните провокира по-задълбочен поглед върху програмата на филмовия фестивал за литературни адаптации Cinelibri. Какво ще гледаме на живо или онлайн идните дни?

Едноименната пиеса Бащата на Florian Zeller се превръща в хит навсякъде, където е поставяна през последните осем години. Френският новелист и драматург режисира и филмовата екранизация с гигантски актьорски състав (Anthony Hopkins, Olivia Colman, Rufus Sewell, Imogen Poots), което изглежда като да гарантира отличното представяне на Оскар-ите догодина. Виртуозният сюжет за разклоняващи се самоличности и пъзела на човешките помени и емоции ни запознава с Andre (Hopkins) – 80-годишен мъж, който живее сам и отказва помощ от гледачите, изпратени от дъщеря му Anne (Coleman), за да компенсира все по-честата си липса. Опитвайки се да осмисли променящите се обстоятелства, бащата започва да се съмнява в своите близки, в собствения си ум и дори в реалността. Колко от идентичността си може да съхрани? Как дъщерята се справя с постепенната загуба на своя все още жив баща?

Само при вида на гардероба, прическите, епохата, цветовете и първите секунди от The Cure в трейлъра вече сме се засилили с 200 към прожекциите на Лято 85 – новият филм на François Ozon за лятната идилия на двама 16-годишни младежи (Félix Lefebvre и Benjamin Voisin) в морски курорт в Нормандия през 80-те, която бързо ескалира от приключения с лодка и мотор до мечти за смърт като върховен адреналин.

Patience  Portefeux (Isabelle Huppert) e зле платена и много преуморена преводачка, която отговаря за телефонното подслушване в парижкия отдел за борба с наркотиците. Когато един ден разбира, че познава майката на един от подслушваните дилъри, Portefeux решава да го покрие и се същевременно се вкарва в центъра на наркомрежа с огромни залози. Скоро госпожата трябва да мобилизира всичките си умения, за да изгради собствена престъпна мрежа и да се сдобие с прозвището Мама Марихуана. Симпатичната комедия Кралицата на Jean-Paul Salomé е екранизация на едноименния роман на Hannelore Cayre, спечелил дузина престижни награди и признания заради забавния и критичен начин, по който заменя типичната идилия с галерия от наркотрафиканти, дилъри, полицаи и политици, за да критикува съвременните проблеми на Франция.

Базираната на истински случай драма Минамата на Andrew Levitаs разказва за забележителения американски фотожурналист и майстор на фото-есето William Eugene Smith (невероятно превъплъщение и прилика от Johnny Depp), който снима дузина проникновени кадри от Втората световна война и клиниката на д-р Albert Schweitzer във Френска Екваториална Африка, но остава в аналите със своя разказ за замърсяването с живак в японския индустриален град Минамата, отровило местните жители. Без да спекулира с личния принос и добросъвестната журналистика на Smith, филмът на Levitas очертава всекидневния героизъм на най-силно засегнати от екологичното бедствие обикновени мъже и жени и се очертава като прям и силно въздействащ разказ за общностите, дръзнали да се противопоставят на корпоративните злоупотреби.

Връзки е 80-тарска неаполитанска история за подложен на напрежение и тежестта на рутината брак, който изглежда е оцелял непокътнат, или поне така изглежда. Разривът в отношенията на Vanda (Alba Rohrwacher) и Aldo (Luigi Lo Cascio) е останал в далечното минало, но линиите на разлома си остават очевидни – напукана ваза, която може да се строши при най-малкото докосване. Филмът на Daniele Luchetti e екранизация по хитовия роман на Domenico Starnome за отношенията в семейството, силата на любовта и трайните последици от някои наши действия.

Мега хитът от Берлинале, Ротердам и германските филмови награди Берлин Александерплац е дяволски амбициозна и талантлива адаптация по Alfred Döblin един от най-великите романи на XX век. Режисьорът Burhan Qurbani и сценаристът Martin Behnke пренасят Ваймарската история и част от героите на оригинала в днешен Берлин, за да разкажат за нелегален емигрант от Гвинеа Бисау (Welket Bungué), който оцелява в столицата без документи. Опитите за порядъчен живот удрят на камък, което го принуждава да се сприятели със съмнителен наркодилър и да тръгне по трагичния път на окъпаното в много насилие и неонови светлини изкупление.

Действието в Зеровил се развива в Холивуд в края на 60-те години – Ike Jerome (James Franco, който е и режисьор на филма) пристига я Лос Анджелис с татуировка на Elizabeth Taylor и Montgomery Clift и надежди да стане режисьор. Резултатът на ниво трейлър изглежда като The Disaster Artist и треторазреден Tarantino от AliЕxpress, ама карай да върви.

Последният Вермеер драматизира позабравената история за датски евреин (Claes Bang), разследвал известния холандски художник и гениален фалшификатор Han van Meegeren (Guy Pierce) по подозрение в колаборационизъм с нацистите. Непосредствено след края на Втората световна война, последният е заподозрян, че е продал ценна картина на окупаторите. Според легендата, животът принуждава Meegeren да създава копия на картини на Vermeer, една от които продава на Hermann Göring. Истината, както обикновено, е малко по-различна.

Шивашкото семейство Gamache облича вече трето поколение от мафиотското семейство Paternò. Vincent (Vince) Gamache работи с Giaco, най-големият син на кръстника Frank, и се опитва да спечели неговото уважение. Без знанието на капо ди тути капи, Vince планира голяма операция и получава не само повишение, но и ревността на Giaco. Войната между двете семейства е точно зад ъгъла. Крими драмата Мафия Inc. e приятен филм за най-скандалната мафиотска фамилия в Канада, основала една от най-мощните престъпни организации в цяла Северна Америка.

Дъблинските тийнейджъри Matthew (Dean-Charles Chapman), нихилистът Rez (Ferdia Walsh-Peelo) Рез и обезумелият Kearney (Finn Cole) напускат училище, но се оказват приклещени в суров социален вакум на алкохол, наркотици и тежки деяния. Ето ги младите мъже е задоволително изследване на перспективите пред днешното младо поколение, а отличната игра на личната ни любимка Anya Taylor-Joy подчертава усещането за приличен кинематографичен разказ.

Формата на водата с разменени роли? Една русалка в Париж се изпречва на пътя на съкрушения кабаретен певец Gaspard, който се е зарекъл да не се влюбва никога повече. Красивата русалка Lula пък може да се защитава от мъжете само с песен, която кара сърцата им да препускат лудо, докато не експлодират. Когато придошлите води на Сена я стоварват пред баржата на Gaspard, малкото цунами от емоции завърта главите и на двамата, за да преобърне живота им – той, който е страдал от прекалено много любов, и тя, която никога не я е изпитвала, ще трябва да се опознаят.

Cinelibri продължава до 8 ноември. Пълната програма на фестивала е ТУК. Повечето филми могат да се гледат и онлайн в Neterra.