Sherp не се спира пред никакви препятствия и екстремно време

Заплашително изглеждащите, изцяло затъмнени и много мощни пикапи Ford Raptor и луксозният танк Ripsaw EV2 не са единствените офроуд чудовища, които обикалят просторното ранчо на Kanye West в Уайоминг.

Независимо дали върти понички с баща си във Follow God или коментира бежанската криза по границата с Мексико в Closed On Sunday, щатският рапър и Yeezy шеф е най-големият посланик на Sherp. Украинската фирма стои зад флотилията от десетина изцяло черни (разбира се-бел.ред.) всъдеходи, които кръстосват попкултурния и ранчо живот на рап звездата през последната година и половина.

и макар зад името ATV у нас да носи асоциации предимно с машини за офроуд разходки сред природата, ATV-тата (от all terrain vehicle) на базираната в Киев компания са нещо съвсем различно. Хардкор всъдеходите на Sherp са почти без аналог в света на превозните средства със специално предназначение и брутални характеристики, които започват да действат там, където автомобилите приключват.

Освен да се снимат във видеоклипове на мегаломани, всъдеходите на Sherp се справят безкомпромисно с къде-къде по-сложни и отговорни задачи. На инженерите от украинската компания им трябват почти 20-ина години, за да разработят читав всъдеход, който може да се движи по абсолютно всякаква повърхност и да преодолява трудни природни препятствия във възможно най-лошото и екстремно време.

Sherp-ът може да Прескача еднометрови препятствия, да се катери яко по наклон от 35 градуса и да бръмчи до 115 часа без презареждане. Херметичното уплътнение и масивните 63-инчови гуми му позволяват да плава и да прекосява бродове като амфибия (каквато всъщност е).

Много ATV- та се рекламират като способни да се справят с всеки терен, но Sherp Pro (моделът на Kanye) e нещо различни. 45-те конски сили в двигателя му позволяват да развива максимална скорост от 40 км/ч (6 км/ч по вода) и да се справя с всичко, което му се изпречи – дънери, скали, пандали дървета, мочурища и дълбоки снежни преспи.

Екосъобразният двигател е допълнен с доста интересна система за циркулация на въздуха, която използва изгорелите газове за регулиране на налягането във всяка една от четирите гуми. Дългият живот на каросесията е подсигурен от използване на първокласна стомана, галванизирани повърхности и алуминий за намаляването на общото тегло.

Интериорът е спартански, но комфортен – хубавото е, че каквито и джаджи да наблъскате, Sherp функционира нормално без нито един от своите електрически компоненти, което го прави и лесен за поддръжка. Задвижването на колелата е по подобие на верижните машини, което му позволява да се върти на място и да се движи с три или само с две работещи колела, ако го повредите някъде.

Тазгодишният Sherp N се различава от Pro по по-големите габарити (способен да превозва не 6, а 9 души), тегло, непрекъснато шофиране без презареждане (61 часа) и силует, всичко останало си е същото. Най-впечатляващия всъдеход във флотилията обаче е Sherp The Ark – брутално чудовище с 10 гуми, което, способно да превозва много хора и багаж.

The Ark обаче не е просто обикновен Sherp с ремарке, а едно цяло возило с 10 гуми, което може да развива максимална скорост от 30 км/ч (6 кмч във вода), да се катери по 40-градусови наклони, да преодолява препятствия от по метър и половина и да бъде модифициран по всевъзможен начин, а не само като автобус за цял футболен отбор.

Сайтът на Sherp предлага готови опции като товарен контейнер с кран за разтоварване, превозно средство за големи спасителни екипи от по 22 човека, които трябва да стигнат до недостъпни терени в лошо време, каравана с баня и кухня за изследователски експедиции, хибрид между линейка и подвижна болница, цистерна за вода, гориво и всевъзможни течности и какво ли още не.

Ползват го предимно специалисти, които трябва да се справят с трудни природни условия (като геолози и спасители), но изглежда идеално и за рибари, ловци, екстремисти и обикновени пътешественици с вкус към необикновени моторни играчки. Интересно дали могат да се справят и с морените на Витоша. В YouTube канала на Sherp има достатъчно нагледни демонстрации на способностите на тези украински ATV-та. Модификациите са според нуждите. Водното оръдие е допълнителна екстра, пък да видим после кой кого.

Sherp е онлайн тук. Цените започват от около $120 000.