Безплатни уроци по изкуство с попзвезди в Google Art Zoom

Тихият раним глас на FKA twigs и тийнейджърската истеричност на Grimes са първото нещо, което забелязвате в Google Art Zoom – видео проектът на Google за ASMR арт терапия със световни попзвезди, които разказват спокойно за любимите си произведения на изкуството.

Безплатните кратки уроци на споменатите алтернативни девойки и други любопитни имена като Matt Healy от The 1975 и Ellie Goulding включват стегнати хапки информация не само за историята и символизма на представените произведения, но и за личното мнение на артистите, анализиращо композиционните дитайли с малко помощ, пардон, с огромно фотоувеличение от гигапикселовата камера на Google.

Очаквано, FKA Twigs размишлява за личното си израстване през Mary Magdalene in Ecstasy на Artemisia Gentileschi, Goulding размишлява за любовта и спокойствието в картините на Yves Klein, Julie Mehretu и Cy Twombly, а Grimes се мята на религиозния символизъм в The Fall of Rebel Angels на фламандския гений Peter Bruegel.

В първия сезон на Google Art Zoom се възхищаваме на мини лекциите на Jarvis Cocker за Monet, Maggie Rogers за Van Gogh и Lolo Zouaï за Sandro Botticelli. Хитът на току-що излязлия втори? Колкото и да не ви се вярва, кралят на колумбийския регетон J Balvin и умилителният начин, по който обяснява за наркокартела Меделин и надеждата в изкуството на Fernando Botero. На велик испанглийски, разбира се! 

Всички епизоди на Google Art Zoom са онлайн тук.