Последният Rolex на 007 отива на търг

Едва ли има много хора, които помнят Seiko-то на Bond и не свързват 24-те филма за британския таен агент предимно с имената на две основни компании: Omega и Rolex. И докато партньорството на швейцарската компания и 007 продължава повече от добре от 22 години след дебюта на Seamaster върху китката на Pierce Brosnan в Златното око, 007 носи Rolex oще от първия филм за Д-р Но от 1962.

Краят на епохата Rolex в мисиите на 007 настъпва с Упълномощен да убива от 1989, а аукционната къщa Fellows предлага да притежаваме част от последния 80-арски Bond с търг на един от Submariner-ите във филма. Технически погледнато, предлаганият Submariner с референтен номер 5513 не е часовникът, носен от Timothy Dalton по време на снимките (16610), а от неговия дубльор за каскадите, който го взима назаем от реквизитора на филма Rodney Pincott за прословутото преследване с автоцистерна и мексикански нарко гавази.

Въпросният часовник е повреден много сериозен по време на снимките и е сервизиран изцяло и безвъзмездно от Rolex, които го предават обратно с необходимите сертификати за автентичност и оригиналните части от ремонта за търга на Fellows. Продуцентите на филмовата поредица също добавят своя сертификат за автентичност, саундтрак и книга със снимки от продукцията на последния Bond с Timothy Dalton.

Fellows предвижда цената да достигне между 60 и 90 хиляди паунда по време на търга и като нищо – може и да не е Daytona-та на Paul Newman, но пък е Submariner-ът на James Bond.

Повече информация за търга на Fellows има тук.