RÆFOUND: Устойчивата войнишка селекция на Christopher Raeburn

Когато един от изявените пионери на иновативния и отговорен моден дизайн през последните десет години публикува чисто нов радикален манифест, значи индустрията наистина е оплескала нещата. Макар положението през последните месеци да е близко до военното, има един човек, който продължа да работи методично върху идеята за устойчивост и кръгова икономика в един иначе ужасно вреден бизнес.

Не че има нужда да го прави, защото никога не се е разделял с мотото remade, reduced, recycled. Последно писахме за Christopher Raeburn покрай фантастичните му кресла от бракувани парашути, но британският дизайнер използва току-що приключилото дигитално издание на London Fashion Week за да представи не мебели, а облекло.

Самият дизайнер в модели от новата колекция Refound © Christopher Raeburn

Капсулната му колекция RÆFOUND е тематично продължение на горното мото, което обещава да не се съобразява със сезоните докато селектира неизползвани войнишки запаси от облекло и аксесоари в цяла Европа, тества ги за качество и функционалност и ги брандира с етикети и нашивки, преди да ги засили онлайн.

Последното може да звучи като мързелив отказ да прави нещо ново, но всъщност е далновидно и интелигентно възползване на Raeburn от масовото затваряне на фабрики и блокаж на модната индустрия, за да си почине от постоянния натиск за нови неща, да се фокусира и да си каже: брей, ама то имало жестоки запаси за усвояване.

Цялото това мислене е резултат от дълбоките философски и немалко практични въпроси, които Raeburn си задава през цялата си кариера: кому е нужно да произвеждаме толкова много неща, как може да се справим с климатичните промени, кризата в инвентара и свръхконсумацията, как да намалим отпадъците?

Хубавото е, че всеки един от тях намира директен и много семпъл отговор (и малка част от решението на проблема) в RÆFOUND. Ултра пестеливият подход към устойчива мода в тази колекция всъщност няма нищо общо с дизайн, а само с внимателна селекция от Raeburn. За разлика от радикално преправените войнишки модели в Raeused, тук си имаме работа с пълен асортимент и номерация от няколко десетки (повтаряме – произведени, но неизползвани) велики якета, анораци, елеци, тениски, панталони и по-дребни аксесоари в пустинен и обикновен камуфлаж от армейски формирования във Франция, Великобритания, Норвегия, Нидерландия и Австрия.

Хитра и много устойчива идея, жестоки якета, а и много добри цени, независимо дали изберете стандартно полево яке M65 (415 лева) или почно за спешни случаи и проливни дъждове (59 лева):

Ляво: Ветроустойчиво яке DPM Desert Smock, 415 лева / Дясно: Парка MVP. 700 лева
Водонепромокаеми якета DPM Desert и MTP, 535 лева
Ляво: Полево яке M65, 415 лева/ Дясно: Яке MTP, 460 лева
Ляво: Двулицево термо яке, 460 лева/ Дясно: Лек термо анорак, 355 лева
Ляво: MTP елек, 295 лева/ Дясно: Спешно пончо, 59 лева

Последната колекция на Christopher Raeburn е онлайн тук.