Скъпоценните крокодили на Cartier отиват в Австралия

Cartier Париж – огърлица с крокодили от 1975, злато, диаманти, смарагди, рубини © Vincent Wulveryck/Cartier

Английската кралица Elizabeth II, легендарните американски актриси Grace Kelly и Elizabeth Taylor и австралийската оперна певица Nellie Melba споделят не само слава и богатство, но и любов към скъпите бижута на Cartier – ултимативният статус символ на аристокрацията и световните богаташи, които ценят историята и ювелирната изработка на майсторите от най-известната бижутерийна къща в света.

Cartier Париж – годежен пръстен от 1956, платина и диаманти © Vincent Wulveryck/Princely Palace of Monaco

И докато простолюдието може само да мечтае за подобен свят с квадратен Tank или Santos на китката (в най-добрия случай), компанията прави всичко възможно да запази своето наследство като започва да колекционира своите стари бижута, ръчни и стенни часовници и всевъзможни аксесоари още от 70-те години на ХХ век, за да постави началото на прословутата Колекция Cartier през 1983.

Ляво: Cartier Лондон – огърлица от 1932, платин, диаманти, смарагд © Vincent Wulveryck/Cartier / Дясно: Cartier Париж – огърлица от 1953, платина, диаманти © Nils Herrmann/Princely Palace of Monaco

Понастоящем, безценната колекция съдържа повече от 1600 предмета, които обхващащи цялата 170-годишна история на Cartier от 60-те години на ХIX век до днес и служещи не само като материално наследство, но и като доста добър исторически артефакт за еволюцията на декоративното изкуство и култура в обществото през десетилетията.

Cartier Лондон – Тиарата Halo от 1936, платина и диаманти, назаем от Нейно величество Кралица Elizabeth II/ Всички права запазени

Националната галерия на Австралия в Канбера се възползва по най-добрия начин от това богатство, за да организира мащабна изложба на повече от 300 от най-великите oгърлици, брошки, тиарти, часовници и аксесоари на Cartier в историята като тиарата от сватбата на Catherine Middleton и Принц William, дадена назаем от английската кралица, годежния диаманетен пръстен на Grace Kelly и огърлицата с рубини и диаманти на Elizabeth Taylor, наред с още забележителни предмети като крокодилската огърлица от смарагди, диаманти и рубини и крокодилчета, диамантения пудел и много архивни снимки, рисунки и артефакти от трезорите на Cartier.

Ляво: Cartier Париж – огърлица от 1951, платина, злато, диаманти, рубини © Marian Gérard/Cartier

Организаторите трябва да целуват ръка не само на Cartier, многобройните музеи, институции и частни колекционери, заели своите скъпоценности за изложбата, но и тази на кралица Elizabeth II – три от нейните любими бижута плюс най-вълнуващите експонати от кралската колекция.

Cartier Париж – брошката пудел от 1958, платина, бяло злато, диаманти, рубини и оникс © Nils Herrmann/Princely Palace of Monaco

Изложбата на Cartier е в Националната галерия на Австралия в Канбера до 22 юли. Повече информация за събитието има тук. Софийският бутик на френската марка е на ул. Съборна 4.