Един милиард секунди от живота на Нора Ампова

© Фондация Стоян Камбарев

Следим Нора Ампова (като изяви, а не като упорити сталкери) още от 2014, когато участва в чудна еротична изложба с три прекрасни девойки.

Пет години по-късно, софийският визуален артист и живописец може да се подпише под биография с половин дузина самостоятелни изложби (Personal Venus в галерия Юзина през 2015, Hide and seek гръцката Градска галерия Лесвос през 2016, Космос в Уникредит Студио през 2018 и други), групови експозиции у нас и навън и награда за млад художник на фондация Стоян Камбарев през 2016.

Последната добавка към горния списък се случва в края на този месец с празничната изложба 1 милиард секунди. Защо празнична? Защото Нора Ампова организира първа автобиографична панорама с калейдоскопичен характер, която не е поредната типична изложба на интересен и разпознавам автор, нито хвалба за изминалите 31 години.

Въпросните има-няма един милиард секунди вдъхновяват едно разгръщане на образите в търсене на следи, схема на визуализация по натрупания опит и откриване и поставяне на мери в личното художествено поле на автора. Казано по по-разбираем начин, експозицията включва разнообразни картини от последните десет години и един нов бърз ескиз, който представя серията от 31 автопортрета в дигитална рисунка на видео. Откриването е в събота вечер – още едно предложение за ударно начало на идния уикенд.

Psycho Killer © Нора Ампова
Ляво: Sing a Song/ Дясно: Winter Portrait © Нора Ампова
Sleeping Leah © Нора Ампова
Ляво: Double Self/ Дясно: Milena © Нора Ампова
Swan Lake © Нора Ампова
Enjoy © Нора Ампова

Изложбата 1 милиард секунди на Нора Ампова се открива на 25 януари в софийската галерия Doza на ул Цар Самуил 52 и може да бътде разгледана до 8 февруари. Повече информация за събитието има тук.