Малките истории на David Lynch

© Richard Dumas

David Lynch не бърза със следващите си филмови проекти и напоследък се забавлява предимно с трансцедентална медитация, недостъпния си клуб Silencio, музикални албуми и фотографски изложби като последната си експозиция в парижката галерия Maison Européenne de la Photographie. Small Stories разказва историите на неподвижни образи чрез всевъзможни сценарии, които се развиват във въображението на посетителите в процеса на наблюдение. Направените специално за изложбата петдесет черно-бели снимки са разположени върху червени стени, а пикселизираните образи и фотографии на Lynch въздействат като същински сиви отражения и сенки на паметта.

Ляво: Head #15. Дясно: Interior #1 © David Lynch

Interior #11 © David Lynch

Thinking of childhood © David Lynch

Подобни фотографии могат да предизвикат истинско объркване, страх, лек ужас или angoisse , ако използваме френската дума за мъчително безпокойство. Лицата в снимките на Lynch нямат ясно определени черти и очи и служат като огледала на собствената ни мрачна същност. Забелязваме и характерната за Lynch мрачна абстрактност, изразена чрез перфорираните човекоподобни образи и деформирани емоционални. Aналогиите с филма Гумена глава са си съвсем на място – всяка снимка е извадка от най-тъмните фантазии на Lynch в неговите по-ранни късометражни филми.

Изложбата на David Lynch е в Maison Européenne de la Photographie до 16 март. Входът е €8. Повече информация за експозицията има тук.