Leica Q2 е ужасно добър, но ужасяващо скъп фотоапарат

Колкото и да обичаме историята, дизайна, качеството и абсолютно всичко останало в досието на Leica, уви, няма как да говорим без никаква завист и от първа ръка, защото не можем да си ги позволим. Слабото място на професионалните репортажни фотографи, богатите инфлуенсъри и травел блогъри пуска втора поколение на своя пъргав пълнокадров модел Q, който се конкурира единствено с могъщата серия M на същата компания като дизайн и характеристики.

Четири години след премиера на оригиналния Q през 2015, Leica представя Q2 – визуално неразличим, но много напомпан откъм възможности наследник с по-висока резолюция (47,3 мегапиксела, най-добрата резолюция за който и да било модел в този клас), по-добър дисплей (3,68-инчов OLED) и автофокус, по-добра издръжливост и още много.

И ако 28мм ви се струва прекалено широк (фиксиран) обектив за дигитален фотоапарат, Q2 поддържа кроп функция така, че да снимате еквивалента на 35мм, 50мм и 75мм. По-високата резолюция на матрицата се отразява и върху качеството на заснетото видео – Full HD от оригиналния Q е заменено от 4К UHD и Cine4k.

Подобрената интуитивност при употреба се отразява добре на продуктивността и изглежда като взета назаем от Leica M10 и Leica CL. Освен подобрена водо и прахоустойчивост, Q2 е снабден с вградена Wi-Fi и Bluetooth LE свързаност и съвместимост с приложението Fotos на Leica, с което да разцъкате допълнително снимките, преди да ги засилите онлайн.

Първата генерация Leica Q струва скромните 8739 лева в магазина на PhotoSynshtesis, Q2 е $5000 зад Океана, така че правете сметката.