Chrysta Bell е много повече от протеже на David Lynch

© Elias Tahan

Единственото по-отегчаващо нещо от това да коментираме Chrysta Bell само като протеже, пардон, муза на David Lynch е да анализираме в дълбочина ролята й в последния неразбираем сезон на Туин Пийкс.

Удивително красивата мадама е ужасно добър и хипнотичен музикант много преди ТВ славата и работата с легендарния американски режисьор. И макар напоследък да представя предимно парчета от съвместните си два албума с Lynch, Chrysta Bell има достатъчно добър солов материал, за да я слушаме за втори път след първото й гостуване у нас през 2017.

Музикалната кариера на Bell започва още през 90-те в родния й град Остин с джипси-суинг формацията 8½ Souvenirs. Първата й по-сериозна работа с Lynch е във филма Инланд Емпайър покрай песента Polish Poem през 2006, последвана от албума This Train (2011) и EP-то Somewhere In The Nowhere (2016). Следващият й албум We Dissolve от 2017 пък е продуциран от John Parish и записан с участието на Adrian Utley (Portishead), Geoff Downes (Yes, Asia) и Stephen O’Malley (Sunn O)))).

Предстоящият концерт в София е единствената дата на Балканите за Chrysta Bell и нейния квартет (ако не броим Атина) като част от турнето Time Never Dies по повод последния самостоятелен албум на мацката от тази пролет. Във Feels Like Love няма известни гости, за да може фокусът да е изцяло върху Chrysta и музикантите от оригиналния квартет: Christopher Smart (басист и съавтор на повечето песни от последните два албума), Jayson Altman (барабанист) и Jon Sanchez (китари). И се получава повече от добре. Но какво по-малко да очакваме от жена, която според Уикипедия управлява семейно гробище, практикува трансцедентална медитация и вярва в прераждането?

Chrysta Bell e в петък, 8 ноември, след 21:00 в голямата зала на Mixtape 5. Билетите струват 28 лева онлайн в EpayGo. Повече информация за събитието има тук.