Giambattista Valli х H&M е палта, цветя, кич и леопардови щампи

Giambattista Valli не обича и не прави ежедневна мода нито за своята марка, нито в работата си за по-експериментални линии като Moncler Gamme Rouge за периода от 2008 до 2017. Очаквано, роклите от колаборацията на италианския дизайнер с H&M не правят изключение в сравнително достъпната трактовка на римски лукс за жени от всяка възраст.

Дизайнерската колаборация за H&M обаче върви винаги и с мъжка линия по чисто комерсиални причини. Valli няма много-много къде да бяга, а му се налага да дебютира и там, където никога не е искал, поне досега. Съвсем естествено, момчетата на Вали (сърце) Ейч енд Ем заимстват смело от дамския гардероб за сравнително стегната колекция от дрехи, които няма да влязат в ежедневния гардероб на по-консервативните потребители и са насочени предимно към по-експериментиращи хипита и поп артисти с особен вкус за безогледно смесване на принтове, материи и цели епохи в мъжката и дамска мода.

Агресивният хаос на шарки и детайли в цялата колекция не е случаен, а директно насочен към идеята за по-екстравагантна визия на иначе съвсем стандартно облекло без изненади в кройките, което може да бъде смесвано и съчетавано не само помежду си (бонус точки ако ви се отдава и изглеждате добре), но и използвано като акцент в иначе монохромен дрескод, а защо не и прехвърлено и в дамския гардероб от време на време.

Сериозната критика го нарича кич, останалите говорят за еклектична мъжка визия от животински принтове, флорални мотиви, пънк провокация и военни елементи за момчета с бохемски и много пътешественически дух. Преведено на български, последното означава много консервативна игра и прехвърляне на традиционни (и за модата, и за Valli) женствени елементи в колекция от палта, цветя, кич и леопардови щампи.

Имаме доста приятни парашутистки парки с ренесансова щампа на гърба, тираджийски деним якета и шинели с офицерски пищни орнаменти върху гърдите, но имаме и дълго палто с леопардов десен ала ямурлук за хелоуин хип-хопър. Имаме блейзър сака с двуредно закопчаване, които пристигат или с тигров принт, или с апликирани пайети. Предложението да ги съчетаваме с карго панталони може и да идва прекалено, но това за риза без яка от бяла коприна с пике върху гърдите – не чак толкова.

Деним ризата с бродерии около яката и в предната част кореспондира приятно с кожения бомбър с голяма яка от каракул. Суертшъртите с пришити изкуствени перли също могат да служат за приличен акцент на иначе монохромна визия, боксерките с леопардова щампа или принт на устни – също. Основният интерес обаче е запазен именно за долната парка и ренесансовият мотив в блузи, шалове и спортни сакове.

Парашутистка парка с качулка и ренесансова щампа на гърба, 329 лева
Ливрея (549 лева) и шинел с декоративен офицерски елемент върху гърдите под коляното (449 лева)
Черен кожен бомбър с джобове с цип и яка от каракул (349 лева) и червено кожено яке със змийски люспест ефект (449 лева)
Тираджийско деним яке с офицерска декорация върху гърдите и яка и подплата от каракул (269 лева) и бо, бомбър от каракул с контрастни ластици (229 лева)
Блейзъри с двуредно закопчаване и леопардова щампа/бродерия от пайети, 329 лева
Суетшърти с качулка – леопардова щампа (109 лева) и изкуствени перли (139 лева)
Деним риза с флорална бродерия (179 лева) и риза с флорална щампа и японска яка (119 лева)
Боксерки, 55 лева
Чорапи, 55 лева
Високи боти или ниски кожени обувки, 449 лева
Шапки, 45 лева
Шал с ренесансова щампа, 119 лева
Платнен спортен сак с ренесансова щампа, 179 лева

Колекцията Giambattista Valli x H&M е в софийския магазин на H&M на бул. Витоша 6 и онлайн на 7 ноември.