Ginger Layout е нов и много готин ресторант в Сердика Център

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Ginger Layout е крайно симпатичен ресторант, който надскача с лекота типичната представа за храна и забавление в търговски център със своя убийствен интериор, разнообразно, но стегнато а ла карт меню, авторски коктейли и музикална програма всяка вечер.

Вече повече от месец новото заведение се възползва успешно от разноликата публика на Сердика Център, за да предложи доволно голям избор от изброените по-горе неща. Казано по друг начин, Ginger Layout е подходящо място за всеки, който държи на кафето преди обяд, търси алтернативи за обедната почивка, няма нищо против за бургери в ранен следобед, обича да се вижда с приятели след работа или просто търси отлична храна или напитки в паузата между два магазина.

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Още с влизането в Ginger Layout се забелязва кадифената мека мебел вдясно от входа, която предвещава добрите неща в интериора, дело на Красимир Капитанов от студиото Kapitanov Design. Просторното пространство е подчинено на стилистика, позната от ар деко (тръбни елементи в столовете и меката мебел, пищни полилеи), уюта на алпийските шалета (дървени блокчета по тавана, реден камък и тухли по стените и доминираща дървена ламперия) и индустриална градска естетика (декоративни метални решетки върху панорамните прозорци и огромни дървени щипки, които държат лампите).

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Случайният поглед към тавана в основния салон обяснява и произхода на въпросния layout в името на Ginger Layout – тънките бели контури са огледален чертеж на разположението на масите и столовете в интериора. Чисто функционално, заведението включва три основни зони. Откритата лятна тераса е идеална за по-топло време. Зимната тераса е и салон за пушачи с маси за четирима, смесени сепарета за шестима с мека мебел и столове и най-впечатляващите елементи в целия интериор – живите зелени стени с различни истински растения и мъхове, които препращат към алпийската естетика в целия Ginger.

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Основният салон разполага с 220 места, подредени в различни конфигурации, което улеснява настаняването на всевъзможни компании, включително и по-шумни до 14 човека на голямата правоъгълна маса с високи столовe точно пред сцената. Музикалната програма е напълно безплатна за посетителите и включва познати изпълнители като Веси Бонева всяка вечер след 20:00, а също и афтър уърк диджей партита след 18:00. Добрата новина за клиенти с деца е огромният и абсолютно изолиран детски кът с аниматори, разделен на две части за най-малките от 2 до 6 години (играчки и катерене) и тези от 6 до 12 години (видео игри и джаги).

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Предвид разнообразните посетители на Сердика център, а ла карт менюто на Ginger Layout няма тесен профил и разчита на добре познати класики и вариации от наложили се у нас национални кухни със съвсем лек, но забележим акцент върху дивечово месо. Освен обедното меню в дните от понеделник до петък след 11:30 и така наречения Burger Hour в 15:00 (поръчваш два, получаваш три), заведението залага на половин дузина свежи сезонни салати и предястия като тарама, начос, хумус и едамаме, любими български ястия като пилешки шишчета, телешки език, крехко патешко месо, бавно сготвени патешки сърца, лозови сърми, качамак в саханче и дивечови кюфтета, два вида талиатели, девет различни пици, четири различни бургери (включително и такъв с дивечово месо), стегнат избор от основни ястия с риба, стекове, месо и два жестоки джолана.   

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Подобно на повечето актуални барове, и Ginger Layout не предлага само класики, а и собствени авторски коктейли като Черна маргарита, Зелен пират. Апропо, меката кадифена мебел до входа също не е случайна. Съвсем скоро Ginger Layout отворя и собствена зона за бързо хранене.

© Мариана Попова – Мамури/ Сердика Център

Ginger Layout е в Сердика Център на бул. Ситняково 48 и работи всеки ден от 10:30 до 24:00. Телефонът за резервации е +359 887 993 399. Публикацията излиза с подкрепата на Сердика Център.