Under Armour прави космически костюми за Virgin Galactic

Скафандрите на НАСА и бившата Федерална космическа агенция в Русия са част от вечната иконография на първата космическа епоха от втората половина на ХХ век. Съвсем очаквано, няма как да не се вълнуваме какво ще бъде специалното облекло на първите космически туристи догодина.

Virgin Galactic поверява сложната задача за създаване на отговарящи на безброй изисквания, но все пак стилни космически костюми и обувки на американската компания Under Armour. За щастие, представените преди дни резултати надминават първоначалните очаквания и на двете. Гардеробът за всеки бъдещ космически турист се състои от базов слой, костюм, обувки, тренировъчен екип и лимитирано астронавтско яке.

Първата колекция за космически туристи в историята не е никакъв обикновен мърчъндайз, а сериозно облекло, подчинено изцяло на комбинирането на комфорт и жизненоважна функционалност, постигнато след безброй консултации с всевъзможни доктори, треньори, пилоти, дизайнери, инженери и дори бъдещи клиенти – въобще всеки, който има нещо общо с космоса и основния бизнес на Virgin Galactic.

Костюмът е направен от свръхлеки материи за пилотска униформа и има омекотяващи възглавнички в зоната на лактите, коленете и в самите обувки, за да осигури оптимален комфорт и безпроблемно реене в нулева гравитация. Всеки един от използваните материали е тестван многократно в лабораторни условия, които симулират всеки етап от бъдещия космически полет. Регулирането на температурата се осъществява благодарение на специални тъкани и гъстота на плетката, разположени така върху тялото, че да осигуряват топлина или да отвеждат влагана, без да рискувате да прегреете или да умрете от студ.

Самият дизайн също е като от епизод на Бойна звезда Галактика. Националната гордост и лично его са стимулирани от нашивките с флагове върху рамото, принтираното име на астронавта и прозрачните вътрешни джобове за лични вещи като снимки на любимите хора, разположени близо до сърцето (в буквален смисъл). Принтът върху гърба пък е готин детайл, почитащ еволюцията на авиацията в историята на човечеството. Всеки космически костюм се шие специално за всеки отделен астронавт и си остава за него като спомен не само за изживяването, но и като реверанс за бруталната цена на полета.