Новото BMW Х6 потъва в мракa с Vantablack

Едно от най-любопитните открития за последните години навлиза в автомобилната индустрия. Но не масово, а само в BMW и само върху един автомобил, колкото да се изфукат на автомобилното изложение във Франкфурт след десетина дни.

Още след първоначалното обявяване на технологията Vantablack през 2014, нейният откривател и създател на Surrey NanoSystems получава запитвания от всички автомобилни компании, но ги отхвърля категорично. Поне преди Ben Jensen да започне да си говори с инженерите на BMW и най-накрая да намери подходящия модел за своята черна дупка, пардон, боя.

Кадрите в галерията по-голе не са аматьорска 3D визуализация, а съвсем реални снимки. BMW VBX6 е първият и единствен автомобил в света, изпръскан с Vantablack VBx2, за да се спревърне в леко дезориентиращ, но много злодейски спортен автомобил. Третата генерация на предстоящата X6-ца изглежда двуизмерно и абсолютно зашеметяващо така, че да изиска известно време от човешкия мозък да я възприемем като реален триизмерен обект, а не като бездна.

Смелото решение да заличат повечето отличителни характеристики на дизайна за сметка на силуета и пропорциите се отплаща по перфектен начин. Единствените реални дизайн акценти, които се възприемат моментално, са опционалната бъбрековидна радиаторна решетка Iconic Glow, характерните двойни фарове и стегнатите задни светлини. Всичко останало е внимателно покрито със суперчерен вариант на пигмента, който се характеризира с 1%-во отражение от всеки ъгъл на гледане.

По думите на дизайнера на новата Х6-ца Hussein Al-Attar, покритието Vantablack VBx2 изкарва на преден план основните пунктове на автомобилния дизайн без отвличане на вниманието заради светлина и отражения. Колкото и да загатва обаче как Vantablack евентуално може да се превърне в опционна цвят за автомобила в серийно производство, последното е малко вероятно да се случи в скоро време.

Причините? Податлива на всякакви абразивни елементи, още по-невидима и незабележима през нощта (идеално за катастрофи) и ужасяващо скъпа екстра. Но все тая, важното е, че хипнотизира безотказно.