Космодрумът на Virgin Galactic е готов за комерсиални полети

Мечтата на Richard Branson да изпревари Jeff Bezos и Elon Musk в надпреварата за суборбитални космически туристи се приближава още малко до осъществяване. Компанията на английския предприемач Virgin Galactic финализира строежа и интериора на своя космодрум Америка в щата Ню Мексико и мести всичките си служители във футуристичната сграда на архитекта Norman Foster.   

Билетите за необикновеното пътуване в космоса започват от 200 хиляди долара нагоре и предлагат на пасажерите да усетят поне малко от ежедневието на астронавтите на НАСА в продължение на 90 минути на борда на свръхзвуков самолет, след като прекарат поне няколко часа в приятната обстановка на новопостроения пътнически терминал и работни помещения.

Космодрумът Америка и самолетоносача VMS Eve на пистата, Ню Мексико

Така нареченият портал към космоса в космодрума Америка е по дизайн на Jeremy Brown от Virgin Galactic и лондонското Viewport Studio и включва социален салон за заминаващи и пристигащи Gaia с цветове и естествени материали, напомнящи за аскетичната красота на обикалящия ги суров пустинен пейзаж и повдигнат интерактивен подход за по-голямо вълнение на всички бъдещи астронавти.       

Последните ще имат възможност да споделят закуска със своите пилоти, да пият кафе с инженерите на компанията в така наречения остров Barista (централен бар от италиански мрамор и дъб), да си поприказват с екипа, контролиращ всеки полет или просто да наблюдават излитащите и кацащите самолети от сепаретата с панорамен изглед. Ако всичко с изпитанията е наред, първите комерсиални полети трябва да започнат през първата половина на 2020.

Космодрумът Америка, Ню Мексико