Не пропускайте Shilpa Ray в София, за да не съжалявате после

© Erbu Yildiz

Пичовете от Аларма Пънк Джаз ни съветват съвсем сериозно да не ходим на море, за да не изпуснем концерта на бруклинско-индийското рокендрол торнадо Shilpa Ray в края на месеца. Речено-сторено.

Защото нямаме нищо против да се потопим в необикновения свят на индийски хармониум с рокендрол, ангелски глас и диаболични текстове. Или както самата Shilpa Ray се определя в своята Facebook страница, виещ и огнедишащ циклоп, който отнася като торнадо всичко по пътя си – малки градчета, мегаполиси и детски мечти.

Титаните от Guardian пък стигат още по-далеч, описвайки я като сквернословна Ella Fitzgerald, която записва песни със стена от дисторшън и гръмотевични, унищожителни ритми и дълбае в своя собствен угнетителен джаз, мърляв блус и дефектен рок с пънкарска непосредственост и поп привлекателност.

Все силни и леко претенциозни, но и много доволно верни думи за родената в индийско семейство от щата Ню Джърси изпълнителка, която свири на пиано и хармониум още преди да тръгне на училище и звучи като верен последовател на дискографията на The Stooges, Joy Division и Тhe Cramps и поезията на Patti Smith и Nick Cave, който издава нейното първо EP It’s All Self Fellatio.

След подобни акредитивни писма, няма как да не се засилим към Mixtape на 27 юли, но без да закъсняваме за подгряващия квартет на Анна Бо с Максим Стоименов на барабани, Георги Малчев на китара и Иван Шентов на бас в по-електрически вариант спрямо дебютния им концерт в радиото преди концерта на Lydia Lunch през 2018.

Shilpa Ray е в Mixtape 5 на 27 юли след 21:00. Билетите струват 17 лева в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в страната. Повече информация за събитието има тук.