Артистите на деветия A to Jazz са голяма сила, както обикновено

Никакви изненади в A to Jazz, само най-доброто от младото поколение и това е. Тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал у нас надгражда добрите спомени от предишните осем с хедлайнери от Glastonbury и North Sea Jazz и програма от млади световни и български артисти, които представят най-доброто от модерния световен джаз.

Името на номинирания за награда Grammy тромпетист, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah най-често върви в комбинация с думи като виртуоз, феномен и бог. Напълно заслужено. Още след първите десетина минути на последния му албум Ancestral Recall е ясно, че 36-годишният музикант от Ню Орлиънс умее да минава граници и да обогатява културните традиции по неповторим начин, определян още и като неговата визия за жанрова слепота в звука. Припомнете си The Centennial Trilogy, посветена на 100-годишнината от появата на първите джаз записи и го наречете апостол на новата ера в джаза – няма да сбъркате.   

Зад темпераментния звук на формацията Ghost-Note стоят музиканти от бандите на Snarky Puppy, Prince, Snoop Dogg, Erykah Badu, Markus Miller, Kendrick Lamar, Toto и други гиганти. Групата на известните перкусионисти Robert Sput Searight и Nate Werth пердаши диво през фънк, афробийт, хип-хоп, психиделия и дори световен фолклор. Излезлият през 2018 албум Swagism е най-добрата отправна точка за това какво ще слушате в събота вечер – неустоим ритъм и перкусии за бедра и глава.

Обожанието на публиката в горния видеоклип не е нито случайно, нито насочено само към гостуващия Daniel Caesar. Причината за него е една – Jacob Collier е абсолютен вундеркинд. 24-годишният певец, мултиинструменталист и продуцент се превръща в сензация със серия музикални видеоклипове в YouTube, впечатлили дори самия Quincy Jones. Албумът му In My Room от 2016 печели две награди Grammy и заслужено място в студиото с легендите Herbie Hancock и Hans Zimmer, подгряване на Pharrell,  участие в TED и BBC Prom и какво ли още не. И така до софийския гиг в неделя вечер с новосформирания си квартет, с който представя последния си амбициозен албум Djesse.

Разбира се, не смятаме да застъпваме на зелените поляни зад музея Земята и хората директно за хедлайнерите от 21:00, а още от 18:00, за да чуем брилянтни музиканти като Ritmos Negros (Перу, Испания, България), джаз проекта на Теодосий  Спасов VЯRA, съвременния джаз с фолклорни елементи и електронен звук на българо-холандското Bodurov Trio, новите албуми на барабаниста Константин Кацарски (Koka Mass Jazz), певицата Preyah и басиста Димитър Карамфилов, гостите от Румъния Jazzybit, българо-френския квартет MEY feat. JCat и биг бенда към катедра поп и джаз в Националната музикална академия с диригент – Михаил Йосифов.

A to Jazz е в Южен парк 2 (зад музея Земята и хората) на 5, 6 и 7 юли след 18:00. Джем сешъните започват след 23:00 на открито в близкия бар CachéПрограмата на фестивала е тук. Входът е свободен.