NSFW: Братя по оръжие

Войниците влизат във Втората световна война с ясната идея, че всеки ден може да им е последен. За да им помогнат да се справят с ужасите на войната, командирите им ги насърчават да сформират близки приятелски отношения с най-близките си братя по оръжие, за да се подкрепят взаимно. Именно оттогава започва да се налага и девизът, че всеки войник разчита най-много на човека до себе си. Войниците, които прекарват всеки един момент заедно и зависят един от друг, за да оцелеят, създават близки приятелства помежду си и споделят цялото си ежедневие – независимо дали воюват или се налага да се къпят заедно в океана или по поточета на остров Гуадалканал, сцена на първата битка от американската кампания в Тихия океан през 1943. Когато не изтребват враговете си рамо до рамо, войниците често отпускат напрежението и се забавляват голи. Мащабите на разпространение на тази безразсъдна културата в армейските дивизии през Втората световна война остава неизвестна, тъй като фотоапаратите по това време не са много разпространени и лентите се проявяват трудно, но някои мъже документират тази безпрецедентна гола мъжка дружба с отделни кадри, много от които остават скрити чак до смъртта им.

© Michael Stokes Collection / Taschen

Дългогодишното издирване на подобни кадри от американския фотограф Michael Stokes му помага да натрупа архив с повече от 500 снимки на войници от Втората световна война, които прекарват свободното си време заедно както майка ги е родила. В колекцията на Stokes има войници и моряци от Австралия, Англия, Франция, Италия, Полша, Русия и Сащ, който се забавляват на пясъчните плажове в Южния Пасифик, мръзнат в снеговете на Източна Европа, позират самостоятелно в своите палатки и казарми, минават инспекции за венерически болести всеки път като попаднат в региони с много жени и се събират заедно в големи групи почти навсякъде. Снимките в My Buddy. World War II Laid Bare представят млади мъже в пика на физическите си силни, които току-що са излязли от пубертета и реагират на бруталната реалност на войната, като изживяват всеки ден без притеснения, сякаш ще им бъде последен.

© Michael Stokes Collection/Taschen

Въведението на 89-годишния бивш морски пехотинец Scotty Bowers обяснява как войната завинаги променя неговото отношение към хетеро и хомосексуалните мъже по начина, по който архивът на Stokes може да промени представата ни за Втората световна война и братята по (голо) оръжие. Допълните текстове в последната монография на Taschen са на други двама подходящи автори по темата – Gore Vidal и James Jones.

© Michael Stokes Collection/Taschen

My Buddy. World War II Laid Bare (320 стр., твърди корици, €50) може да бъде поръчана онлайн тук или в по-добрите книжарници. Още откровени и неприлични снимки на войниците и допълнителна информация за изданието – пак на същото място.