Новият мъжки Minoar е за мрачни супергерои и готик младежи

Теодора Спасова и Йоан Гълъбов не обичат да се обясняват прекалено подробно за всяка следваща колекция на Minoar. Двамата са категорични във възпитаното си желание дрехите от мъжките и дамските колекции на българската марка да говорят сами за себе си.

Запознатите с естетиката на Minoar и посетителите на последната експериментална инсталация на Спасова обаче моментално биха нарочили Структура за съвсем логично продължение на досегашната естетиката на марката и наблягането на естетика от ръчни техники, издължени почти безполови унисекс силуети за мъже и жени, уголемени обеми в долната част и въобще всичко, което ги намества удобно добрена по-напредничавия азиатски пазар и превръща в трудносмилаемо изключение на източноевропейския такъв.

Не че последното е способно да ги трогне по какъвто и да било начин. Двамата оправдават името на последната колекция с уверението, че го използват само заради самото тълкувание на думата: подреждане и отношения между частите или елементите на нещо комплексно. Така и става. Градската готика на Minoar за пролетта и лятото на 2019 залага отново на ръчни техники от Спасова (така нареченият fiber bond), багренето в различни нюанси и интересен баланс между познат авангард и желанието за полезна функционалност. 

Преведено на езика на дрехите, последното означава приличен гардероб за мрачни супергерои и улични момчета от скъсени анораци с връзки над кръстта и широко бермуди с големи джобове с цип в предната част, кожени бомбъри от асиметрични парчета с комбат бермуди под коляното, деконструирани парки и всевъзможни текстурирани якета и палта с качулки и прихлупващи се шал яки, функционални хибриди от нещо средно между шал и престилка и риза и яке с необичайни срязвания???. Гамата, съвсем очаквано, е черна с малко проблясъци в бяло и сиво.

Новата мъжка колекция на Minoar е онлайн тук.