Музиканти се срещат с фотографи в проекта Sound In Picture

Магическата синергия между фотографи и музиканти има дълги традиции и забележителни резултати в историята на популярната култура през последните 60-70 години. Независимо дали визираме джаз портретите на William Claxton, легендарното сътрудничество на Anton Corbijn с U2 и Depeche Mode, чернобелите портрети на Mick Rock или забележителната иконография на Mark Seliger с американските поп икони на 90-те, музиката и фотографията си остават страстни любовници, въпреки възхода на видеото и дигиталното изкуство.

Явор Зографски (Smyah от Sofia Beats) прави нещо по-различно, но също толкова вдъхновяващо от началото на 2019. Новата онлайн платформа Sound in Picture събира музикални продуценти и фотографи в обща колаборация за премиера на неиздаван трак и вдъхновена от него серия от снимки, която е вдъхновена от него и го придружава неотлъчно.

Интересният хибрид между музикален лейбъл и фотографско списание изследва изкуството да разказваш истории чрез звуци в картината и се стреми да остави пълна свобода на своите артисти откъм жанр и стилистика. Sound in Picture е отворен за участие на всеки, които се занимава с музика или фотография, но окончателната селекция зависи изцяло от Зографски, който избира музиканти по качество и настроение – миксът и саунд дизайнът е важно да са на ниво, тъй като това говори за опит и професионализъм.

Ограничения в стила няма, но генералната посока на селектираните поне досега изпълнители е към футуристичните бийтове с няколко изключения тук-там. След като намери подходяща музика с дадено настроение, Зографски намира и фотограф, който да измисли история и да заснеме двайсетина концептуални и вдъхновени от парчето кадри . Най-често двете страни от колаборацията не се познават и това прави интерпретациите още по-интересни. Искам платформата да е място за вдъхновение на музиканти, филммейкъри и фотографи, които да намират свежи идеи.

В най-близките планове на Зографски за Sound in Picture е издаването първи албум или EP с лимитиран брой винилови плочи (който ще е с принтове от фотографии). В близките няколко месеца искаm да организирам изложба със снимки и музикален лайн-ъп, но преди това очаквам да се включат няколко добре познати имена в България със собствено издание за Sound in Picture.

Sound in Picture е онлайн тук.