15 супер филма от четвъртото издание на Master of Art

15 май 1987, Летен Театър в София. Първият рок фестивал в България, част от филма Рокендрол © Нели Недева-Воева

Българският град с най-много претенциозни ресторанти на глава от населението, евтини луксозни апартаменти, скъпи каравани за хот-дог и ежемесечни филмови фестивали приема четвъртото издание на Master of Art – международният филмов фестивал с тарикатското съкращение MofA и качествената програма от над 70 независими документални продукции, посветени на всички сфери на съвременното изкуство и попкултура. Както обикновено, изборът е прекалено голям, за да мине без субективна Boyscout селекция на най-интересните заглавия от тазгодишния Master of Art.

Азбуката на Грийнауей е интересен документален експеримент с режисьора Peter Greenaway и неговата 16-годишна дъщеря, снимани от мултимедийния артист (и съпруга на Peter) Saskia Boddeke докато създават собствена азбука като копие на своя живот и фантазиите на големия визионер. Своеобразното Кой, какво и защо на Greenaway е пинг-понг сесия на хитри, непредубедени и на моменти болезнени момичешки коментари с безграничната креативност на режисьора и неудържимия му поток от думи, за да се получи дълбоко интимен портрет не само на творец, но и на баща в борбата с времето.

Продуцираният от Michael Moore документален филм Очите на Орсън Уелс е впечатляващо гмуркане във визуалния свят на легендарния режисьор и актьор чрез стотици негови рисунки и картини. Портретът на художника е скициран от собствената му ръка и нарисуван със собствената му четка – страст, политика и власт в света на гениален артист, който продължава да въздейства и днес в ерата на Trump повече от 30 години след смъртта си.

You’ll Never Walk Alone e не просто един от най-разпознаваемите футболни химни, а брилянтен пример за световен фолклор, пят не само от стотици хиляди футболни фенове, но и от легенди като Judy Garland, Louis Armstrong, Johnny Cash, тримата тенори и още много певци. Едноименният документален филм проследява пътя на песента от пиеса в Будапеща през 1909 през изискания и артистичен социален кръг на Хабсбургската империя, пищния Берлин през 20-те години на XX век, бляскавия Холивуд през 40-те и 50-те, работническия Ливърпул през 60-те и световната футболна култура.

В Рокендрол, режисьорът Борислав Колев (Стоичков) събира уважително спомените на членове на легендарни български рок групи като Ахат, Ревю, Ера, Нова генерация, Контрол и Хиподил, разбили обществените клишета и превърнали се във най-големите флагмани на контракултурата в страната от края на 80-те и началото на 90-те. Музикантите разказват за еуфорията след политическите промени в края на 1989-а, за участието си в митингите на надеждата и краха на мечтите, които са имали, провокирали масовата емигрантска вълна в началото на прехода.

Изключителният Leonard Bernstein e eдин от първите американски диригенти, сдобили се със световна слава и то не само заради неговата най-известна творба – Уестсайдска история. Филмът Ленард Бърнстейн – разделеният гений е фокусиран върху по-малко известните му късни творби и по-конкретно върху три композиции: неговата Меса, мюзикъла Пенсилвания Авеню 1600 и великата последна опера Тихо място, за да проследи неговото балансиране между ролите на композитор и диригент, напрежението между успехите и провалите и разликата между тогавашната политика и собствените си либерални хуманитарни възгледи.

Покойният аржентински бандонеонист, композитор Astor Piazzolla предизвиква революция със своето пропито от джаз и класически влияния, което го сблъсква челно с традицията, за да се превърне в противоречива фигура в собствената си страна. Астор Пиазола – годините на акулата използва собствената колекция на неговия син (и режисьор на лентата) Daniel Piazzolla с уникални кадри от многобройни изпълнения и лични семейни филми, комбинирани с архивен материал за един самоуверен, упорит и страстен виртуоз.

Картина от XVII век е разкъсана на парчета от бомба, заложена от мафията във Флоренция през 1993. Петима души загиват, а стотици bezcenni произведения на изкуството в музея Уфици са повредени. Разкъсаната Картоиграчите на Bartolomeo Manfredi остава в хранилището на музея в продължение на 24 години, преди една флорентинска реставраторка да не реши да се погрижи за нея и да я съживи. Флоренция, Уфици, обгрижванетое нейната история.

Bernini е не само велик архитект, художник и скулптор, но и страстен мъж, който едва не убива брат си заради жена. Последният факт е добро доказателство за първичния му характер на художник, който вае скулптурите в екстаз и оставя витален и неудържим като енергия отпечатък в бароковата епоха. Бернини разказва Бернини разказва за живота на този гений, служил на осем папи и поканен в двора на Louis XV, през очите на прекия му потомък Fabiano Forti Bernini. Още една възможност да се влюбите в Рим, освен всичко друго.

Ако не сте чували името Павел Койчев, разходете се до софийската галерия Райко Алексиев, за да видите последната му монументална творба и след това вземете билети за Изкушението, Павел Койчев. Документалният филм на Владимир Люцканов е посветен на големия български концептуален скулптор, който се разкрива в откровен и самоироничен разговор за самия себе си сред белите гипсови оригинали от 50-годишната му кариера.

1918. Първата световна война заглъхва, а изпълнената със скандали, сънища и откровени мании златна епоха на Виена също върви към приключване. Климт и Шиле: Ерос и Психея пътешества в Албертина, Белведере, музея на историята на изкуството, музея Леополд и виенския музей, за да разкаже за този необикновен период в изкуството, литературата и музиката, обладан от новите идеи на Freud-овите механизми на психиката, борбата за независимост на жените.

Буенос Айрес е сложен и хаотичен град с европейски стил и латиноамериканско сърце, който се люшка между диктатура и демокрация повече от век. Именно това е научило неговите жители да се изразяват в лицето на брутално потисничество и икономическа катастрофа. Белите стени не казват нищо разказва за поколения активисти и творци, които използват стените на града, за да създават своето изкуство.

Макар и сравнително непознат за съвременната публика, 88-годишният Roberto Capucci е един от най-важните и иновативни италиански дизайнери на ХХ век заради умението да създава фантастични изваяни рокли със силует на геометрични фигури. Роберто Капучи – Забранена мода поправя тази несправедливост по автентичен начин.

Величествената сграда на Метрополитън опера е вероятно най-разпознаваемият символ на нюйоркския Линкълн сентър, синоним на постиженията в а архитектурата и културата през един от най-динамичните периоди за Голямата ябълка. Едноименният документален филм включва рядко показвани архивни кадри, снимки, скорошни интервюта и записи на изключителни изпълнения, за да проследи създаването на легендарния дом на операта за последните 50 години наред с художниците, архитектите и политиците, оформили културния живот в Ню Йорк през 50-те и 60-те години.

Какво е чувството да си отявлен пацифист и най-известните ти сгради (и хиляди хора в тях) да станат жертва на терористичен акт? Наклонени кули се опитва да отговори на въпроса от неповторимата перспектива на главният инженер на Световния търговски център, ръководил строителството на най-високите кули в света. Филмът разказва за новаторска строителна система, за нови употреби на стоманата и за зараждането на ветровото инженерство в паралел със събитие, променило съвременната история.

95-годишният ирландец и носител на архитектурната награда Прицкер продължава да работи и не смята да се пенсионира.
Kevin Roche: Тихият архитект разкрива архитектурната философия на загадъчен човек, фокусирал се върху изграждането на общност за модерно общество чрез зелени сгради.

Master of Art e в София от 4 до 25 април. Пълната програма на филмовия фестивал е тук.