9 добри ирландци, с които да почерпите за деня на Свети Патрик

Водили сте си бележки на последния уиски фест или събуждате съвсем неподготвени за деня на Свети Патрик? (И в двата случая) Няма проблем, подгответе се с един бърз Guinness и няколко добри ирландски уискита, с които да се почерпите за големия празник.

Официалното уиски на The Pogues (27 лева) си заслужава дори и само заради попкултурната връзка с музиката на едни по-малко известни, но също толкова легендарни ирландци. На вкус е всичко, което може да очаквате от колаборацията между най-буйната келтска пънк банда на Shane McGowan и иновативнaтa независимa дестилерия West Cork.

Двойнодестилираният Kilbeggan (24 лева) е идеално въведение в богатия вкус на ирландското уиски – по-отличителен характер от тройнодестилираните си събратя като Jameson, екстра поведение за хора, които искат да го забъркат в миксирани напитки с джинджър ейл, сода и кола.

Едномалцовото Connemara (42 лева) е единственото и многократно награждавано опушено ирландско уиски, вдъхновено от древните техники за дестилиране чрез изсушаване на малцов ечемик с торфeни огньове. Очаквано, вкусът му е смес от мекия характер на традиционното ирландско уиски и отличителния многопластов торфен вкус на уискитата от остров Айла.

Tyrconnell (45 лева) е едномалцово уиски, кръстено на кон, който печели едно от най-известните състезания в Ирландия преди 150 години въпреки предварителните шансове за 1 към 100. Естествено, последното не означава, че носи късмет в казиното, но пък може да очарова със своя сладък и свеж аромат на овощни плодове и дъб и плътен мазен вкус на ечемичен малц и горещ вкусен зърнен хляб, намазан с мед.

Помните Caskmates като страхотната серия, възникнала след разговор между главния дестилер на Jameson и главния пивовар на Cork’s Franciscan Well Brewery. Jameson Caskmates IPA (33 лева) e уиски, което отлежава за последно в бирени бъчви от ирландски пейл ейл, за да се сдобие с допълнителни нотки на хмел – най-доброто от два свята, един вид.

12-годишният Redbreast (68 лeвa) на Jameson е произведен изцяло в медни съдове и доставен направо от бъчвата като всяко едно истинско нефилтрирано уиски без добавяне на вода.

12-годишният ирландец на Powers John’s Lane (69 лева) навлиза стабилно у нас с комплексен аромат и вкус на уиски, което отлежава предимно в бъчви от американски дъб.

Какво име само! Writer’s Tears (44 лева) е леко и сладко тройно дестилирано ирландско уиски с меден и неопушен вкус с деликатни плодови нотки, което отлежава в бъчви от бърбън. Aвторът на уиски библията Jim Murray го оценява с 93 точки, a Ian Buxton го класира в списъка със 101 уискита, които трябва да опитаме, преди да умрем.

Духът на Дъблин се е въплътил в изключително интересното уиски Teeling (65 лева), резултат от колаборацията между едноименната семейна дестилерия и редица от най-известните ирландски крафт пивовари. Stout Cask е произведено на основата на изключителния флагман на дестилерията, при който има допълнително отлежаване в бъчви от Imperial Stout и бутилиране на 46% алкохолно съдържание без студена филтрация и в серия от само 12 000 бутилки.