50-арското Ferrari на куп знаменитости отива на търг

Един от най-известните и редки италиански състезателни болиди се продава на търг след две седмици – новина, която вълнува всички авто и кино ентусиасти, особено ако са добре запознати с историята на фотогеничното Ferrari 500 Mondial Series I Spider от 1954.

Причините за всеобщия интерес са повече от разбираеми. Да вземем например попкултурното досие на този автомобил: първият му притежател в историята е доминиканския плейбой и дипломат Porfirio Rubirosa, който го шофира като побеснял за кратко по живописните калифорнийски улици на Санта Барбара с тогавашната си приятелка, холивудската актриса Zsa Zsa Gabor.

Скоро след Rubirosa, Mondial-ът попада в ръцете на прочутия дилър на спортни автомобили John van Neumann и пленява въображението на James Dean, готов да го замени за своето собствено Porche Spyder. Легендарният актьор обаче остава верен на немската марка и останалото се превръща в една от най-тъжните истории в Холивуд за всички времена. Междувременно, още докато е собственост на Neumann, въпросното Ferrari е шофирано и от младеж на име Phil Hill, който тепърва ще се превърне в едно от най-известните имена в автомобилните спортове.

Освен със знаменитите си почитатели и собственици, Mondial-ът от 1954 е известен и като един от първите автомобили на Ferrari и въобще, които размиват границата между състезателните болиди и ежедневните коли, с които може да се препуска и извън пистата. Преди да се появи в търга в Скотсдейл на 17 януари, синият роудстър на Ferrari е реставриран в Classiche отдела на фабриката в Модена и се класира на първо място в своя клас на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч.

Предвид рекордната цена от 48 милиона и 400 хиляди долара за Ferrari 250 GTO на търга на RM Sotheby’s миналата година, настоящият собственик на Mondial-а със сигурност има за какво да бъде щастлив.

Повече подробности за търга на 50-арското Ferrari в Bonhams след две седмици има тук.