Хибридното Ferrari 296 GTB прилича на малка хищна акула

Добри новини за сериозните футболисти и младите милионери, които искат да сменят своето пъргаво Ferrari F8 Tributo с нещо ново, но и с нещо, изпитано във времето. Ferrari 296 GTB е джобната суперкола, която трябва да замести горната хубавица в дивизията с достъпни автомобили на италианската икона.

Какво означава нещо ново, но и нещо изпитано във времето? Освен далеч по-заоблените си форми и силует от F8 Tributo, новото 296 GTB спазва завета на легендарната серия Dino от 60-те да се конкурира с далеч по-евтини модели като 911, но и гледа съвсем сериозно към електрическото бъдеще на всеки суперавтомобил. Двигателят е състезателната легенда V6 с 654 конски сили, но самият автомобил всъщност е хибрид с електромотор, вдигащ пълната мощ до 818 коня, стига да натиснете газта до дупка.

За разлика от повечето хибриди и електрички, най-малкият и компактен модел на Ferrari успява се класира с ниско тегло (1470 килограма), за да не губи от своята пъргавост и маневреност. Така де, как иначе ще можем да говорим за Ferrari, ако не друго? Освен да маневрира и да хвърчи по безобразно вълнуващ и спортен начин, 296 GTB използва система за оптимизиране на използваната енергия, за да превключва или комбинира електрическото и бензиново задвижване по най-щадящия възможен начин.

Аеродинамиката е подпомогната от интегриран и активен заден спойлер, а охлаждането е брилянтно постижение не само на инженерите, но и на самите дизайнери на автомобила (вгледайте се в предницата, за да разберете какво имаме предвид). Комбинацията между ефективност и невероятна красота е повече от секси. Ferrari все още не обявява официална цена за новия хибрид, но със сигурност говорим за шестцифрено число с двойка или тройка отпред като за начало при появата си на пазара през 2022. Дотогава ще го гледаме само на картинки и филмче: