Чилийско достойнство

Уикендът обещава да е слънчев, вероятно ще е и един от малкото оставащи подходящ за разпускане с летни вина като розето, преди да минем на червено или цялостно да вдигнем градуса за зимата. Опитахме Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé Reserva 2010 на избата Miguel Torres Chile това лято във Варна след препоръка от отличния персонал на тамошната La Pastaria. Оттогава сме изпили поне дузина бутилки и вече с лекота го наричаме любимо.

Santa Digna (чете се „дигна”, от испанската дума „достойна”) е леко розе с небрежни плодови нюанси, подсказани от наситения цвят. Сервира се охладено до 8-10 градуса, върви еднакво добре като аперитив, с паста или в приятна компания.

Макар да изминава бая път до чашите ни, можем да отпиваме спокойно – освен че серията Santa Digna е Fairtrade-сертифицирана, чилийската ръка на Miguel Torres подкрепя местната организация на WWF и се старае умно да управлява отрицателните ефекти от бизнеса си.

Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé има в Пикадили на цена малко под 15 лв. Купували сме го и от Go Pasta на ул. Рачо Димчев 10 (на ъгъла с Раковски).