10 (от поне 100) причини да ходим в Полша

Симпатичните поляци празнуват сто години независимост на 11 ноември. Ние пък отбелязваме сто години дипломатически отношения между България и Полша с десет от поне стоте причини да я обикнем, изредени в нарочната изложба на Полския институт в София 100 на 100 Полша, преди да обявим и официалната програма за посещение идните месеци.

Панорамата на столицата Варшава по залез слънце

Уроци по икономика. Отличникът на бившия социалистически блок е нация от предприемчиви хора, всеки пети от които иска да стартира частен бизнес и неслучайно 67% от брутния вътрешен продукт на Полша се дължи именно на малкия и средния бизнес. Разбираемо, Полша е първата и засега единствена страна от бившия соц блок в групата на 25-те най-развити икономики в света.

Словински национален парк

Апокалиптично красиви пейзажи на север. Разположеният на брега на Балтйско море Словински национален парк пленява въобразжението (и Instagram профилите) с подвижни пясъчни дюни, най-голямата от които се издига на 42 метра над морското равнище. Когато се местят, под дюните се разкриват фосилизирани останки от горите, издигали се на това място преди безброй години.

Вроцлав

Отличен градски туризъм. Докато големите европейски столици и по-известни градове се задъхват от увеличаващото се количество туристи, Полша предоставя доста приятна възможност за вдъхновяваща обиколка на ужасно красиви места. Като Вроцлав, градът на стоте моста и европейска столица на културата през 2016. Всъщност, мостовете са точно 117, което го нарежда на четвърто място в Европа по този показател.

Замъкът Малборк

Необикновени замъци. Рицарите от Тевтонския орден са направили добра услуга на страната с построяването на Малборк – най-големият тухлен замък в света, който се намира в едноименния град в Северна Полша през последните 600 години.

Солната мина Величка

Подземна солна катедрала. Една от най-старите солни мини в света се намира в южния полски град Величка. Макар да е построена още през 13 век, в дълбоката 327 метра и дълга 287 километра мина продължава да се добива готварска сол чак до 2007, след което така наречената подземна солна катедрала е превърната в културен център за концерти, изложби и литературни четения.

Филхармонията в Шчечин

Впечатляваща модерна архитектура. Като тази на новата сграда на Филхармонията в Шчечин. Архитектурният шедьовър на испанското студио Barozzi Veiga разполага с две зали, по-голямата от които има капацитет от 953 места и е покрита с 3000 златисти плочки. Външният вид на концертния комплекс обаче го прави задължителна спирка от всяка архитектурна обиколка в страната – бялата сграда без прозорци е покрита с многослойна система от метални профили, подчертсаващи модернистичния характер на една иначе историческа фасада, образувана от високи сгради.

Марсоходи

Марсиански атаки. Твърде възможно е в следващата мисия до Марс да има и полска следа. Студентите от страната традиционно печелят международните състезания на НАСА за приземяване на сонда с чуждопланетни проби и и европейски надпревари за практични марсоходи.

Бизони

Застрашена природа. Последната девствена гора на Европа се намира на границата с Беларус и заема площ от 145 000 хектара. Беловежката гора е един от най-старите защитени резервати на Стария континент и естествено обитание за застрашения континентален бизон (зубър).

Традиционен полски бигос – печено кисело зеле с наденица

Отлична кухня. Липсата на сериозен полски ресторант в нашата столицата (без да забравяме за симпатичното кафе и дели PolCa е Благоевград) си е сериозен пропуск, защото не можем да наваксваме на място с бигос – националното ястие на поляците, което се готви в продължение на три дни от няколко вида месо, гъби, пушени колбаси и кисело зеле. Вкусът му е повече от изумителен и провокира полския писател Адам Мицкевич да го възпее в поемата Пан Тадеуш.

Кехлибар

Кехлибареният град. Гданск е световната столица на тази красива вкаменена смола от иглолистни дървета. Там се намира единствената улица в света само с магазини за кехлибар, кръстена не без липса на вдъхновение The Amber Street. В Гданск е и най-голямото световно изложение за кехлибарени бижута. Най-важното полско пристанище обаче е и родното място на важното профсъюзно обединение Солидарност.

Изложбата 100 на 100 Полша може да бъде разгледана до 30 ноември в градинката пред НДК откъм Кравай и онлайн тук. Lot лети директно до Варшава и обратно на цени от 352 лева.