ВИДЕО: Мъртвите момчета на Sam Fender

От какво най-често умират младите мъже? За разлика от обичайните заподозрени болести на сърцето, кръвоносната система, респираторните органи, нервната система и рак, най-сериозният убиец на младежи в Западния свят са самите те. Средно 84 мъже се самоубиват всяка седмица във Великобритания. В Щатите, самоубийство е втората най-честа причина за смъртността сред населението между 10 и 35-годишна възраст и нерядко е придружено от употреба на опиати.

Проблемът е системен за западните общества и макар суицидните мисли при жените да преобладават, мъжете пристъпват към подобен край по-често. Само от началото на 2018 смъртта на хора като Tim Bergling (Аvicii – бел.ред.) и Anthony Bourdain показва, че дори успелите по съвременните стандарти стават част от тази тъжна статистика.

Sam Fender адресира темата директно в последното си видео Dead Boys. Според един от най-обещаващите млади артисти на 2018 за BBC, редом до Sigrid, Billie Eilish, IAMDDB и Yaeji, причините за епидемията са архаичните представи за мъжествеността и липсата на диалог както за очакванията към съвременния мъж, така и за неговите нужди и страхове. Режисираното от Vincent Haycock (Lana Del Rey, Florence and the Machine) видео е още един щрих в дискусията какво означава да бъдеш мъж.

Ако познавате човек, който говори за самоубийство или имате такива мисли, незабавно се свържете с лекар или се обадете на спешното звено в областния диспансер за психични заболявания, на телефона на доверието към Българския червен кръст (02/816 48 92 – денонощно, седем дни в седмицата), на 112 или на дружеството на психолозите в България (0888 429 730 или 0895 922 421).