Огнян Стефанов снима полетите на Авиоотряд 28

Макар и вече да не работи в родните ВВС, фотографът Огнян Стефанов е намерил начин да продължи с въздушните снимки и като официален оператор на президента на България. Полетите на борда на бойните истребители и транспортни самолети от ВВС са отстъпили място на непрекъснатите служебни пътувания с машините в правителствения Авиоотряд 28. Очаквано, разликата между двете е огромна. Във ВВС имах известна свобода да аранжирам летателните апарати както на земята, така и във въздуха и така се получаваха много интересни снимки в естествена им среда – нависоко, сред облаци и страхотни пейзажи.

Снимането на пътнически самолети обаче е свързано с редица ограничения, породени от строгите правила на международните летища и ръководство въздушното движение. Снимането на Авиоотряд 28 е от гледната точка на пасажер, който понякога е в пилотската кабина. Не ми липсва желание да правя и по-интересни кадри за отряда при излитане и кацане, близо до полосата, по залез слънце, с включени всички светлини на пистата или по време на полет от друг летателен апарат, но всички правила и бюрокрация правят реализирането на тези идеи почти невъзможно.

Затова, поне засега, Огнян се задоволява с подобни видеокомпилации на избрани моменти от полетите на Авиоотряд 28, които съвсем очаквано изглеждат повече от добре. Трудно ми е да определя най-красивото летище, на което сме кацали или излитали, но така или иначе не те ме мотивират, а самият полет. Както личи и от видеоТО по-горе, повечето впечатляващи моменти по време на полет са свързани с летенето покрай и над облаци, с ниско слънце и покрай и над планини. Макар и рядко се случва да се разминат с друг самолет на около километър, което също много го зарежда. Голяма част от тези моменти съм ги запечатал само в спомените, а и няма как да бъдат пресъздадени така живо. Няма лошо, и така е добре.