Какво ще ни се случи, ако бягаме 55 часа без прекъсване?

Крайно изтощение, психологическа борба, халюцинации? Спокойно, не говорим за уикенд с ТВ сериали или дълги танци в Berghain, а за последното предизвикателство на ултрамаратонеца Краси Георгиев, който бяга 55 часа без да спира. Макар и мотивиращо, подобно натоварване е в състояние да ти докара много проблеми, затова питаме физиотерапевтa Димитрина Сивкова какво може да се случи с ума и тялото за толкова дълго бягане.

Проблеми с опорно-двигателния апарат. Съвсем разбираемо, няма как едно маратонско бягане да премине без ставни и мускулни възпаления. Те могат да преминат през различни фази и трябва да бъдат третирани по различен начин.

Дехидратация. Поддържането на водно-солевия баланс, нивата на натрий и работата на бъбреците е от изключително важност. Причината е ясна – организмът може да издържи без вода пъти по-малко време, отколкото без храна. При атлети, които се подлагат на подобни натоварвания, е дори още по-важно, защото водата и солите регулират обема на кръвта и помагат на работата на мускулите.

Стомашно-чревни проблеми. При предното 36-часово предизвикателство, Краси е имал сериозен проблем със стомаха, затова този път се е застраховал с присъствието на готвач на терен. Качеството и балансираното количество храна са задължително условие не само за възстановяването на енергията, но и защото трябва да бъдат понесени добре от храносмилателната система.

Липса на сън. Краси е от атлетите, които не искат да спят по време на изпитание, затова в 55 часа спиранията за сън са сведени до минимум и като брой, и като времетраене. Но само по толкова, че да не влиза в дълбоката фаза на съня, от която няма излизане. Питате колко? Само няколко минути сън за цялото времетраене на предизвикателството. Уха!

Сърце и мозък. Кръвното налягане и пулсът се следят за нарушения непрекъснато. По-сериозните предизвикателства обаче са тези пред ума и психиката. Като така наречения Runner’s High – рядко срещан при бегачите автопилот, който се следи и балансира от екипа и придружаващите го пейсъри. Паразитните мисли при продължително изтощение също се засилват и могат да доведат атлета до състояние, което е на крачка разстояние от психически и физически крах. Тук помагат трикове като самозалъгване и визуализации, които да отведат мислите в друга посока.

Повече подробности за 55-часовото бягане на Краси Георгиев има тук.