Спасете българския морков, който всъщност е чушка

Още от създаването на своята бутикова ферма Chilli Hills, Сандо и Боряна искат да селектират родна люта чушка и да я поставят на световната карта на лютото. Такава винаги е съществувала, но и до днес си остава по-популярна предимно извън страната, отколкото у нас.

Така стартира и мисията на Chilli Hills за спасяване от изчезване и популяризиране на единствения сорт родна люта чушка Български морков там, където принадлежи. Изгубената му слава в3 страната е абсолютна несправедливост, особено при мисълта на неоспоримите качества на този сорт. Името му е следствие от българския произход и очевидната прилика с морков. У нас го познават под името Румънка, а по време на Студената война през 80-те го пренасят отвъд желязната завеса, за да бъде култивиран като сортова люта чушка със средна сила на лютивост между десет и трийсет хиляди сковила (десетина пъти по-люта от популярното Хакапеньо и веднага след Супер Чили и Табаско).

Какво да правим, за да се помогнем на славното завръщане на този сорт в страната? Най-добре да се включим в #bulgariancarrot – да спасим Българския морков?, като се сдобием със семена за засаждането (4 лева) от магазина на Chilli Hills в София или при онлайн поръчка на някой от продуктите с Български морков и да следим внимателно съветите за отглеждане в сайта на кампанията. Толкова като за начало.