Тест: Десет обиколки с новия Nissan GT-R

Последните няколко километра на магистралата между летище Никола Тесла и сръбската столица Белград дават да се разбере какъв ужас ни очаква в града. Не че имаме нещо против него, дори напротив – източноевропейското гнездо на престъпно красиви жени и страхотна кухня страда от брутален трафик в средата на седмицата, който би обезсмислил напълно целта на нашето посещението. А именно – тестово шофиране на обновената злобна годзила Nissan GT-R за 2017, която пристига с нов външен и вътрешен дизайн и дузина подобрения в най-ключовите места. Подобен мощен и (както се оказва) много лесен за управление звяр (стига да внимавате) може да бъде изпитан най-добре единствено и само на затворена писта, но не и по натоварените улици на великия Белград. Така и правим. Едночасовият полет с двувитлов малък самолет на Air Serbia ни оставя достатъчно време за размишления върху предстоящия тест на пистата в националната академия за шофиране Навак – симпатичен автомобилен център с любезен персонал и дузина тестове за пишман и професионални шофьори, които се пробват на симулатори за челен удар, тренажори за бързо въртене на волана и скорост на реакциите и още по-забавен тренажор за превъртане през глава в купе, илюстриращ ползата от пътуване и шофиране с предпазен колан и на четирите места в автомобила. Както и да е, дошли сме само заради пистата.

GT-R не е стандартната скъпа/гъзарска/известна/нахална спортна кола, след която сте свикнали да заглеждате по улиците. Богатата история на японския хегемон от завода на Nissan започва още през 1969 и може да се похвали с шест поколения и десетки успехи по автомобилните състезания. GT-R е онова ниско, спортно и малко зверче с възпитан гърлен рев, което не се натрапва излишно, не се бори отчяна с най-известните и бързи бегачки на пазара, но печели слава и отдадени фенове с вниманието към всеки детайл под капака и в купето. Все пак говорим за шампиона в Super GT GT 500 (2011 и 2012), Super GT GT 500/300 Series (2015) и 12-те часа на Батхурст (2015). Треперим лекичко при мисълта да шофираме брутално животно с 570 конски сили, което струва няколкостотин хиляди лева и се изстрелва пъргавичко до 100 километра за някакви си 2,7 секунди. Така де, досега не сме карали автомобил с толкова много кончета под капака, нито пък такъв с 3,8-литров, 24-клапанов V6 битурбо двигател, сглобен на ръка в чиста зала само от един механик.

Черният GT-R на старт-финала в Навак е пипнат сериозно за по-добра аеродинамика – нов капак на двигателя за по-плътно притискане към пътя при висока скорост, нови брони и дневни светлини, увеличена радиаторна решетка за по-добро охлаждане на мотора без увеличаване на челното съпротивление, ковани лети джанти и секси задница с кръгли стопове, две двойки титаниеви ауспуси и същата броня като на стероидната годзилка GT-R Nismo. Интериорът на купето също е минат – по-скъпи материали, мека кожа напа, 11 алуминиеви бутони за  навигационната и аудио системи и пера върху волана за превключване на предавките на 6-степенната трансмисия с двоен съединител, само и само да не си сваляш ръцете в средата на завоя.

Обиколките на Навак няма да са солови и слава богу. Предварителният инструктаж е от бащата на рали шампиона Митко Илиев, управител на софийската Академия за безопасно шофиране и бивш състезател Владимир Илиев. Навигатор пък е Марко Стойчев, друг млад рали състезател с един милион занимания, чийто ментор е Митко Илиев. Марко изглежда весел и напълно възстановен от бруталния удар в дърво по време на Велики Преслав съвсем скоро – факт, който разбираме много преди да се разделим, но няма нищо. Бонетата и автомобилните каски са задължителни, а самият Стойчев навигира с усмивка без видимо да се стряска от непознатия дългуч с нулев опит в шофирането на подобни извънредно мощни автомобили на писта. Системата за активен контрол на звука (убийство на нискочестотни звуци + три различни режима за нагласяне на рева от ауспусите) си казва думата, но двигателят на GT-R-ът няма как да не изпълва купето и превъзбуденото съзнание още от начало. Черният Nissan боботи смирено по време на опознавателната обиколка на трасето, но само за кратко. Залепването плътно за седалката и звукът от ускорението, въздушната струя и мощния рев на мотора се усещат най-добре на дългата права. Ситният неспирен дъжд очертава най-добрата траектория. Не че всичко върви перфектно и нямаме резки спирания, завои в последния момент и други аматьорски неща. Марко обаче настоява да натиснеш педала до и да си гледаш спокойно напред, за да усетиш за какво става въпрос. Според него няма място за тревога, защото завоите на подобна писта се взимали с 60 километра без проблем. Хубаво…
– Не се притеснявай, много лесно се кара. Подобрили са стабилността в права линия при висока скорост и са ти необходими много по-малко корекции с волана спрямо миналогодишния GT-R. Натискай сега.
– Ок.
– Натисни до долу.
– Ок.
– До долу, момче! А така. Гледай само напред и дръж правата. 180, 190, 200. 220, 230, екстра вървим.
– Спирачки, нещо?
– Аз ще ти кажа кога.
(след още няколко секунди, вече леко притеснено) – Спирачки, нещо?
– Още малко… (няколко секунди по-късно, леко изпотен шофьор) Хайде сега плавно убий скоростта и влизай спортно в завоя.

Адреналинът от следващите три скоростни обиколки с мръсна газ, повишено внимание, приятел разговор по същество и перфектна навигация от ухиления Марко могат да се сравнят само с името на Adriana Lima върху дисплея на телефона – постижим само в една алтернативна вселена, в която можем да си позволим да яздим черни играчки с велика аеродинамика в контролирана среда. Истината обаче е, че нито един от другите колеги на теста не е автомобилен състезател и едва ли може да натисне колата по начин, който да изкара целия й буен нрав наяве и право в корема. Според официалната спецификация, новият GT-R демонстрира своето невероятно мъжество по време на завиване на тестова писта, преминавайки 4% по-бързо в сравнение с предходния модел. Едва ли щяхме да го разберем, ако не се бяхме повозили и като пасажери за още четири обиколки с Марко. Състезателното преминаване по Навак е смес от огромен адреналин и лек шок за неподготвения вестибуларен апарат, който не е свикнал на подобни ускорения и странично натоварване и реагира със стягане на гърлото, стомаха и леко гадене. Успокояващата сила на меката топлина от загрятите автомобилните гуми след това обаче е сериозен знак, че препускането заслужава всяка секунда.

Цената на Nissan GT-R 2017 започва от 195 хиляди лева, тази на Nismo версията – от 360 хиляди лева. Повече подробности има тукBoyscout пътува до Сърбия по покана на Рено Нисан България.