Галерия: Изстрелването на Falcon Heavy

© Spacex

Критиците говорят как най-големият символ на социалното неравенство през 2018 е това милиардер да изстреля собствения си кабриолет в космоса с ракета за 90 милиона долара. Пуристите плачат от възхита и носталгия по ракетите Сатурн и се кълнат, че това е най-вдъхновяващото и красиво нещо, което са виждали някога. Останалите се възхищаваме на амбицията и възможностите, които се откриват от подобно визионерско мислене. Фактите обаче са повече от красноречиви – Elon Musk и хилядите калинки на SpaceX успяват да изстрелят успешно най-мощната ракета в света Falcon Heavy от историческата площадка 39А на Кейп Канаверал, откъдето са излитали всички мисии до Луната и програмата Аполо.

Естествено, за компанията, която не се срамува да публикува всичките си гафове и избухнали ракети в забавно видео с приповдигната музика, няма как да не се очаква велик маркетингов трик с космически турист под формата на червения роудстър Tesla на Musk и Life on Mars от на Bowie от стереото (не че има как да го чуят извънземните заради липсата на атмосфера). Въпреки всичко, успешният тест на Spacex остава в историята като истинска революция – най-евтината тежка ракета в историята, която е висока 70 метра, задвижва се от 27 двигателя и може да изведе в ниска околоземна орбита 54 тона, се издига успешно, а два от помощните ускорители се приземяват обратно в синхрон по фантастичен начин (първата степен няма същия късмет и се разбива на стотина метра от плаващата платформа в Атлантическия океан).

И докато изчакваме сериозните анализи за бъдещето място на Falcon Heavy в бизнеса с изкарване на тежки товари в космоса, можем да разгледаме красивите официални снимки от събитието.

© Spacex

© Spacex

© Spacex

© Spacex

© Spacex