Ракия бар Ракета

© Вихрен Георгиев

Макар и да не си падаме особено по преекспонирането на социализма и опитите да бъде преоткрит като нещо ново, мило и родно, даваме шанс на новия ракия ресторант и ракия бар Ракета. Менюто събира познати класически соц-ястия и някои нови предложения – чушки бюрек, кьопоолу, печени чушки, катък, доста вкусни картофи на тиган и разбира се кюфтета.

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Салата Ракета (8,90 лв.) е едно от нещата, които трябва да опитате задължително – правят я с микс от салати, портокал, пармезан и прошуто или сьомга по избор. Нищо общо със соца. Характерните за нашите ширини салати като бобената (300 г.), шопската (400 г.), сухия таратор (250 г.) и още няколко подобни се предлагат за около 5-6 лв. Гръцката салата (400 г.), тази с айсберг (350 г.) и салатата с риба тон (350 г.) са малко по-скъпи – около 7 лв.

© Вихрен Георгиев

От рибите си заслужава пъстървата на плоча (9,40 лв.). Основните ястия със свинско започват от 10,70 лв. за Медальон с гъби, жулиените по Шопски са 11,60, а джоланът по Баварски (15,50 лв. за 500 г.) се приготвя с тъмна бира и мед върху картофено канапе.

© Вихрен Георгиев

Телешкото започва от 15,20 лв. за Бьоф Строганов и стига до 17,60 лв. за ястие с манатарки. При последното телешките жулиени са сотирани с гъби в масло.

© Вихрен Георгиев

Така или иначе още името на заведението предполага, че основното му занимание е да предлага огромен избор от ракия. Колекцията от различни редки сортове и специални реколти ракии, които не могат да се намерят масово по магазините, наброява няколко стотин бутилки. Цената за 50 мл. започва от 2 лв. за собствената ракия на бара и стига до 5,50 за специалната колекционерска ракия.

© Вихрен Георгиев

Стаята за дегустации с удобен дюшек диван дава възможност за групово алкохолно усамотение и опиянение. Има и селекция вина, така че спокойно – няма да останете жадни ако не си падате по ракия или сте попаднали случайно в подобно заведение.

© Вихрен Георгиев

Още от входната врата се разбира, че интериорът на Ракета е поредната работа на архитектите от funkt, които явно печелят всички поръчки тип модерен-ресторант-с-ненатрапчива-атмосфера-с-ограничени-средства – приятна комбинация между Ikea и находки, добри детайли, но и много компромисни маси и столове и находки от близкото минало като огромна петолъчка, познатите ламаринени табели със забрани и препоръки за трудова безопасност, както и всевъзможни вещи и битови електроуреди на социалистическото домакинство.

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Липсва каквато и да е била политическа ангажираност, бюстове и портрети на комунистически лидери. Вече има достатъчно уиски барове, появи се и Ракета, остава да отвори и един истински водка бар с хайвер, сельодка, блини, пелмени, тежки кадифени завеси, мрак, ледени шотове, дългокраки руси красавици и момичета с дебели вежди.

Ракета Ракия Бар е в София на бул. Янко Сакъзов 17 точно до галерия Васка Емануилова, от другата страна на парка Заимов. Повече информация и резервации на 02 444 6 111.