Книжните трейлъри имат голям потенциал

Първата асоциация с трейлър са кратките промоционални клипове, които рекламират предстоящи кино заглавия с внимателно подбрани кадри от тях. Историята на трейлърите действително тръгва от кино индустрията, за да се утвърдят постепенно като един от най-важните инструменти в промотирането на филм. Първият е излъчен в американско кино и е за мюзикъла Търсачите на удоволствие още през 1913 след края на филмова прожекция, оттам и името. С годините форматът еволюира от неподвижни кадри, през цели ключови сцени или разкази на създателите на филмите до познатите монтажи на най-забавните, драматичните или напомпани със специални ефекти моменти. Днес трейлърите са стандарт не само в киното, но и за тв продукции, музикални проекти, събития и какво ли още не, отдавна познаваме по-малките им братя тийзърите (още по-кратки анонси за още по-далечни високобюджетни филми) и дори техни пародии като honest trailers се гледат от милиони.

Макар все още да прохождат с неизмеримо по-малки бюджети, трейлърите на книги също са доста интерес казус. За разлика от киното, телевизията и музиката, книгите не могат да се сведат до малки, секси хапки за бързо смилане. Нужно е повече задълбочаване, за да хванем есенцията на една книга, затова най-често се разчита на препоръки, добра рецензия, готина корица или автор с мъчно извоювано име. Именно тук може да се търси потенциалът на книжните трейлър – не само в подкрепа на автори и издателства да се свържат с правилния читател, но и за визуалните артисти, които могат да използват книжните трейлъри като нова медия за демонстрация на въображение и талант.

Книжните трейлъри наистина не са особено популярни у нас, но пък са неизменна част от промотирането на нови заглавия на други места, споделя Невена Дишлиева-Кръстева, преводач, редактор и управител на издателство ICU, което организира дискусията Книжните трейлъри – какво и как? в рамките на Софийския литературен фестивал, провеждащ се успоредно с Панаира на книгата. Издателството е сред малкото у нас, които опитват да популяризират книгите си и чрез трейлъри и тийзири в своя YouTube канал. Според управителя на ICU, читателите все още нямат навика да следят такъв тип медия, но въпреки скромния брой абонати, методично качват трейлъри, тийзъри, както и записи от събития, интервюта с автори и преводачи. Нивото на продукцията все още обективно изостава от световната и няма как иначе предвид слабо познатия формат. Дискусията на ICU e поредно усилие да се промени тази тенденция, като се представят съвременните дигитални средства за популяризиране на книжно съдържание и се поговори малко с изкуствоведи, които ще анализират книжни трейлъри, ще обсъждат смисъла от тях и възможностите за развитието им и въобще ще се опитат да привлекат вниманието към нови и оригинални начини за представяне на книги.

Книжните трейлъри – какво и как? е този четвъртък, 14 декември, от 19:00 в Мраморното фоайе на НДК.