Голите жени на David Lynch са абсолютна мистерия

Дори и най-повърхностният поглед към филмографията на режисьора и артист David Lynch е способен да разкрие особеното му отношение към човешкото тяло и различните начини, по които обича да го изобразява, обезглавява, деформира и манипулира както си иска.

Последната му фотографска книга, издадена от парижката фондация за съвременно изкуство на Cartier и домакин на последната му голяма ретроспективна изложба отпреди десетина години This Air is on Fire, също не прави изключение. Любовта му към снимането на голи жени и страстта към многообразието от форми и характери очевидно го провокира да събере над стотина чернобели и цветни еротични фотографии, които привличат със същата калейдоскопична абстрактност и мистерия, позната от филмите на Lynch.

Воайорските снимки на режисьора са чувствени и завоалирани в много светлосенки, без да се лишават от характерните яркочервени устни и изящни пръсти ала Guy Bourdin или чернобелите майсторски кадри на хора като Horst P. Horst. И макар книгата да е озаглавена с красноречивото Nudes, силата на чичо David е не в конкретната голота, а в нетипичните абстрактни гледни точки и загадъчността, която липсва в работата на повече му съвременници.

Албумът Nudes (твърди корици, 240 страници, 125 фотографии, Fondation Cartier) на David Lynch струва 110 лева и може да бъде поръчан онлайн тук.