Здравословна носталгия от Боряна Венциславова

Нито ден без еротика и нито ден без изкуство в порядъчно богатия на събития есенен сезон в столицата. Новата отметка в списъка за задължително посещение е годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство, което се доверява на художничката Боряна Венциславова и арт фондация Дома да открият новото галерийно пространство +359 в столичната водна кула с Ние сме част от колекция – самостоятелна експозиция с равносметката на артист, който работи и живее в Австрия и има многобройни международни участия, но се старае да не губи особена връзка с времето и мястото, които са й повлияли най-много.

Личният разказ за прехода от детството към юношеството и емоционалната нестабилност на тийнейджърството в края на 80-те и началото на 90-те. Или както споделят организаторите: противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика, а фетишите на младежката култура миксират петолъчката с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от чужбина, а 90-те оформят символична топография, начертана от многобройните обувки, изтъркани между кино Дружба, Кравай, Аптека или Калното.

Уха! Венциславова съвсем директно се връща назад в годините и с умишлено заимстваното име на изложбата от песента на Нова Генерация и музикалния акомпанимент на откриването от DJ Schnorchel Mechaniker (Джули от Виолетов Генерал). Върнете се повторно на 30 септември от 18:30 за среща с автора на изложбата, кураторска обиколка и първия от много години насам концерт на Виолетов Генерал, който ще се проведе в двора на галерията.

Откриването на изложбата Ние сме част от колекция е утре, 13 септември, след 18:30 в галерия +359 на ул. Галичица 13. Експозицията продължава до 22 октомври.