Interpol и The Kills са в жестоката десетка на Summer Well 2017

Вчера въобще не се шегувахме, когато определихме Summer Well за единствения читав фестивал наоколо. Само един бърз поглед към групите от афиша на двудневното събитие до Букурещ е достатъчен, за да умили дори и най-ревностния фен на модерен алтернативен рок и синтпоп с добре дезирана депресия, както си му е реда всяко лято.

Феновете на Interpol са такива ентусиасти, че събират най-добрите концертни изпълнения на групата от последните двайсетина години в общи YouTube – сериозен атестат за това какви зверове са на живо. Макар и да имат само пет албума в дискографията (последният от които El Pintor от 2014), Interpol са задължителна група за фестивали, която напоследък издава първите си албуми в луксозни издания и свири дебюта си Turn On The Birght Lights отначало до край. Макар фестивалите обикновено да са подходящо място за едночасови китки, Paul Banks и другите костюмирани другари знаят как да направят концентриран сет с най-доброто от досегашната им кариера.

Metronomy са от онези симпатични синтпоп и електро групи, които успяват да уловят фестивалната еуфория със своите деликатни химни и европейска чувствителност в добрия дух на колеги като Hot Chip и М83, например.

The Kills са една крачка пред The White Stripes в личната Boyscout класация за най-добрите (музикални) двойки в модерния алтернативен рок. Jamie Hince и Alison Mosshart обикалят света в подкрепа на миналогодишния си албум Ash&Ice, но не пропускат да пердашат и прилична част от предишните си хитове в енергичните си концерти.

HONNE ще се впишат идеално и в софийския фест A To Jazz със своя смирен поп с 80-тарска чувствителност и особени джаз, соул и фънк влияния.

Съдейки от горното видео, двойката от Oh Wonder свири деликатна алт-поп меланхолия за свечеряване през лятото.

Английската група Editors трябва да бъде слушана на живо. Епичният рокендрол и по-експериментални композиции могат да бъдат усетени изцяло и както трябва единствено на голяма сцена – гостите на Spirit of Бургас и всички онези, които танцуваха в сръбското море от хора на Exit заради Bones могат да потвърдят. Брилянтно стикована банда.

Оксфордската четворка Glass Animals се опитва да намери своя собствен стил измежду съставките от психеделичен поп, трип хоп, алтернативно арендби и индитроника. Първите им два албума доказват, че се справят никак не зле.

21-годишната Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde е взела добро решение да свири своя приятен инди фолк под сравнително по-краткото и мигновено запомнящо се име Birdy. Въпреки крехката си възраст, девойката вече има три албума в дискографията. 

Nothing But Thieves е алтернативна рок група от Есекс с един албум зад гърба си и съвсем нов, който трябва да излезе след малко повече от месец в началото на септември.

Германецът Roosevelt е ремиксирал групи като гореспоменатите Glass Animals и обикалял по турнета като откриващ артист за Hot Chip,  Totally Enormous Extinct Dinosaurs и Crystal Fighters, което е достатъчно добро подсказване за стила на дебютния му албум от лятото на 2016. Младежът има доста успешна кариера и като диджей в голяма част от по-добрите европейски клубове и по фестивали под опеката на базирания във Великобритания лейбъл Greco-Roman.

Summer Well е на 12 и 13 август в парка Domeniul Stirbey в Буфтя на двайсетина километра от Букурещ. Двудневният билет струва 315 леи или 82 евро от офиса на Eventim в София. Билетите струват Повече информация за събитието има тук и във Facebook. Инсталирайте мобилното приложение на фестивала за Android или iOS, за да следите новините и началните часове на отделните гигове.