Мода или архитектура от упор

Ляво: сградата на МААТ в Лисабон. Дясно: визия от Fashion Forecast 2018.

Довечера за няколко часа София става европейска столица на културата с цели две смислени предложения за следработно прекарване на времето. УАСГ и НБУ сблъскват любовта към модата и архитектурата и слагат в двата края на рингa бившият директор на департамента по архитектура и дизайн на нюйоркската MoMA Pedro Gadanho и обещаващите български магистри по мода.

Gadanho пристига в София по случай 75-ата годишнина на УАСГ вече като директор на лисабонския Музей за изкуство, архитектура и технологии, за да изнесе лекция за новата институционална роля на музеите в съживяването и налагането на картата на всеки град. Португалският архитект е първият директор на МААТ и се е нагърбил с нелеката задача да превърне красивата сграда по протежението на река Тахо в сериозен културен център на континента. Предвид още опита му в MoMA, както и като журналист в архитектурни издания, куратор на международни изложби и преподавател, Gadanho е изключително любопитна и ценна фигура за всеки с отношение към архитектурата, та чак и за главния архитект на столицата Здравко Здравков, който ще открие безплатната лекция от 19 часа в УАСГ.

По същото време в ДНК най-младите магистри по Мода на НБУ ще измият срама, останал по софийските подиуми след Sofia Fashion Week, като покажат дипломните си колекции на Fashion Forecast 2018. За втора поредна година завършващите студенти на Николай Пачев ще представят по-интересните тенденции в модата, пречупени през своя индивидуален поглед и дух. Десетте родни кандидат-дизайнери обещават нестандартни материи, обемни форми, изчистени линии и секси аксесоари и след високата летва от миналогодишното издание очакваме големи неща.

Лекцията на Pedro Gadanho е в УАСГ. Fashion Forecast 2018 е в пространство за съвременен театър и пърформанс ДНК в НДК. И двете събития са с безплатен вход и начален час 19 часа.