80-тарска немска субкултура über alles

4 септември, 1981. Западен Берлин. Genialer Dilletanten е умишлено изписаното с грешка име на еднодневен фестивал под купола на Berliner Tempodrom, превърнал се в синоним на една от най-забележителните артистични епохи на немската субкултура в началото на 80-те. Артистичната енергия на младежите и девойките от художествените академии се материализира в експерименти и челни срещи с електронни инструменти и вълнуващата направи-си-сам естетика, довели до основаването на много звукозаписни компании, списания, галерии, клубове и независима продукция на плочи, касети и концерти. Сред участниците във въпросния фестивал са основните действащи лица в тогавашната алтернативна сцена – все бунтарски, провокативни и много концептуални банди, които странят от мейнстрийма и не се страхуват да говорят за крещящата нужда от радикална промяна.

Гениални дилетанти е и името на мащабна ретроспектива на Гьоте-институт и проучване на немската субкултура през 80-те, която представя седем музикални банди, както и различни художници, режисьори и дизайнери от Западна и Източна Германия в центъра на този бесен подем. Einstürzende Neubauten изследва границата на търпението между музика и шум с инструменти от боклуци и битови предмети. Die Tödliche Doris пък експериментира със смелоа комбинация от музика, филм, фотография, художествени обекти и живопис. Членовете на Der Plan излизат на сцена със сюрреалистични костюми. Основаната от пичове от редакцията на ъндърграунд списание Freiwillige Selbstkontrolle се интересува най-вече от културни разриви. Palais Schaumburg комбинира синтезаторите и другите инструменти със семпли от тромпет и атонални вокали. Дваматра гении от Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) комбинират провокативни текстове с тежки бийтове и диво сценично шоу. Източноберлинските артисти и музиканти също не остават по-назад и се включват с авангардния проект Ornament und Verbrechen, повлиян от джаз, индъстриъл и електронната музика. Съдейки по участниците, очакваме тонове архивни материали, фотографии, филми, музика, плочи и плакати, свързани с най-важните лица и техните места за срещи в различни градове.

Изложбата Гениални дилетанти е в централното фоайе на Университета по архитектура, строителство и геодезия (бул. Христо Смирненски 1) от 9 до 31 май. Повече информация за събитието има тук. Входът е свободен.