OFFSCOUT: До стотачка надолу за зимни якета от Fjällräven

Уви, зимата се очертава особено мрачна и ориентирана най-вече към самотни възможно най-продължителни разходки навън, с които да разнообразяваме попкултурните маратони у дома. Последното изисква особена бдителност да не измръзнем, затова внимаваме за практично наслагване на топли пластове и сериозно яке за по-хладния сезон, с което да изкараме тегобата на 2020 и отвъд.

Правилата са повече от прости – оглеждаме се за практични модели с добра изолация, които се справят с градски и извънградски обиколки и изглеждат достатъчно добре, за да влизат със скована зимна стъпка в различни комбинации. Знаковият модел Expedition Down (503 лева) на Fjällräven е читав пример за устойчиво и удобно пухено яке. Подобно на Patagonia, шведската червена лисичка се държи етично към природата, използвайки напълно проследим естествен пух без никакво скубане на живи животни. Лицевите тъкани и облицовките пък са от рециклиран найлон.

Още от излизането си през 1974, Expedition Down намира място не само в експедиции до Арктика и Хималаите и състезания с кучешки шейни, но и в далеч по-благосклонна градска среда. Всички джобове са с цип, а самото яке е достатъчно леко, за да се компресира максимално във вътрешния си джоб и да не заема излишно място в багажа.

Greenland No. 1 (899 лева) е най-класическото и разпознаваемо яке на Fjällräven, което се адаптира за зимния сезон със същия етичен гъши пух като по-горния пример, но не се отклонява никак от силуета на оригиналния Greenland от 1968. Най-съществената разлика в настоящата версия са кожените детайли на качулката и ръкавите и подплатата от рециклиран полиестер. Външната страна от здрав, ветро и водоустойчив G-1000 Eco материал може да се ваксира.

Личният фаворит на бойскаут редакторите обаче категорично е полевият Greenland (593 лева) – 70-тарска класика, която се нарежда до вечния Barbour като подходящо яке за града и уикенд излетите сред природата, особено е ако бъде ваксиран. Настоящият вариант е с подобрена кройка и по-устойчиви материали – хем водоустойчив, хем с четири големи джоба, които събират всичко необходимо.

Vidda Pro (503 лева) е същото като горната полева класика, но още по-здраво и практично – идеално за походи в пресечени местности, снабдено с широка, регулируема качулка и осем практични джоба за организация на дребни вещи. Вградените примки в предните джобове пък са идеални за позволяват прикрепянето на нож, ръкавици или друго оборудване.

По-дългите модели се отчитат със зимната парка Singi (899 лева) с подплата от шведска вълна и PLA (биопластика от царевично нишесте). Външната обвивка от устойчив G-1000 Lite Eco плат и дългата кройка я правят идеална за ежедневие на открито през есента и зимата, а мекото фланелено покритие от вътрешната страна се грижи за допълнителното чувство за комфорт и тактилен кеф. Наличието на множество удобни джобове за всичко необходимо се подразбира от самосебе си.

Единственият недостатък на магазина в България е липсата на пълна номерация и достатъчно цветове, но глобалният работи е пълен.

Мъжките зимни якета на Fjällräven са онлайн тук и офлайн в магазина на марката в The Mall на бул. Цариградско шосе 115.