Стрийт арт

Стените, които ни заобикалят са живи. Те живеят и дишат заедно с града ни. Променят се постоянно и запълват празнините в града ни. Колко често вдигате глава нагоре когато вървите? Разглеждате ли цветовете около вас? Стрийт арт няма логично обяснение бидейки политически, форма на протест или просто използва безкрайното поле на изява, което дава градът. Все повече и повече се превръща в индустрия. Стени на Banksy се свалят от сгради и се продават за 5,6-цифрени суми. Shepard Fairey/OBEY направи постера за предизборната кампания на Barack Obama. Все повече излагайки в галерия и частни колекции, артисти още обичат улиците и града. Заради усещането е. И заради страстта.

BLU

Детето-чудо на стрийт арт-а в днешни дни. Млад италианец, обвързан най-вече с Болоня. Страдащ от мания за величие, ако съдим по размера на работата му. Излагал е в Тate Modern в Лондон през 2008. Пътува постоянно (нещо типично за всички стрийт артисти). Автор на едно от най-гледаните видеа в Youtube — MUTO.

JR

Собственик на най-голямата галерия в света — самият свят. Французин, станал популярен с гигантските си фотографски принтове. Самите те са снимки на хора от града, в който са разположени. Някои от най-значимите му проекти са Women — портрети на жени в бедни страни и квартали, като може би най-въздейсваща е серията във фавелата в Рио. Тази година спечели 100,000$ от TED за принос към световната култура.

Above

Добива популярност през 2001, когато се мести от Щатите във Франция и трансформира името си Аbove от типография към символ и буквално залива целия град със стрелки. Развива стила си и популяризира стенсил техника, като работата му става все по-концептуално и конкретно обвързана със средата около себе нея.

O’CLOCK

Французинът е буквално навсякъде. Става известен с безкрайното си тагване и изписване на името си постоянно на всяко възможно място. Смазва първо Париж, а после и всички останали държави. Обявен е за издирване от Интерпол и в началото на тази година изчезва заедно с двама души от крюто си.

André

Поредния французин. Започва да рисува в края на 80те, създавайки героя Monsiuer A – тънко човече с кръгла глава и Х, вместо едното му око. Със силно развиващата се сцена във Франция, Andre се среща и работи с хора като Space Invader и Zeus. Париж става дестинация номер 1, щом става дума за стрийт арт и графити. Градът сблъсква, роматичната си архитектура и цветния вандализъм. С развитието на сцената, Аndre изпъква и успява да работи с Vodka Belvedere, Ed Banger, Leica, colette. Бидейки близък приятел със създателя на Purple Magazine, Olivier Zahm, Andre Saraiva става неизменна част от модния свят и събития.

Banksy

Ако BLU е детето-чудо, то Bansky тогава е олицетворението на стрийт арт в днешни дни. Не толкова защото е навсякъде и масов, а по-скоро е където трябва и както трябва. Всички големи колекционери вече притежават негова стена и те продължават да се продават за огромни суми.

В София напоследък се зараждат малки наченки на стрийт арт, но може би липсва вдъхновение. Все пак, хора като Trash Loverz, и робота на ул. Житница ни вдъхват надежда.

За най-доброто което се случва на съвременната сцена, препоръчваме Wooster Collective.